Select Page

„Vă iubim şi dacă nu ne votaţi” este mesajul transmis la Cluj-Napoca maghiarimii din România de către candidatul opoziţiei la funcţia de prim-ministru al Ungariei. „Obiectivul nostru este să fim mândri că suntem maghiari şi să nu trebuiască să ne fie ruşine că premierul nostru este slujitorul lui Putin şi că am devenit cea mai coruptă ţară din UE”, completează Péter Márki-Zay, potrivit Flux24.

Potrivit politicianului aflat în campanie electorală în România, una dintre sarcinile sale este de a vindeca tensiunea existentă în Ungaria, unde se consideră că „cel mai corupt guvern din istoria de o mie de ani a ţării” este menţinut la putere de către maghiarii de peste graniţe. Márki-Zay spune că sprijinul comunităţilor maghiare ar trebui menţinut, însă fără politică, fără corupţie, și în scopurile solicitate de acestea, nu aşa cum s-a întâmplat, în opinia sa, la Miercurea Ciuc, unde oamenii au cerut un spital şi au primit un stadion. Întrebat de presă dacă ar menţine ajutorul destinat comunităţilor maghiare de peste graniţe la nivelul din 2020 (130 de miliarde de forinţi – 350 835 000 de euro) sau la nivelul din 2021 (30 de miliarde de forinţi – 80 995 000 de euro), Márki-Zay a răspuns că probabil ar face o medie.

Citește și: Alegerile din Ungaria și reunificarea „deasupra granițelor”

Cel mai mare prejudiciu care li se poate face maghiarilor de peste graniţe este de a le distruge orgoliul naţional, susține Péter Márki-Zay. El a menţionat exemplul unei cunoştinţe maghiare din Timişoara, care locuieşte în Germania, şi care i-a povestit că în urmă cu zece ani le spunea tuturor că este maghiar; astăzi, dacă este întrebat, menţionează mai degrabă faptul că este originar din România. Potrivit candidatului opoziţiei, cea mai mare problemă a Ungariei este corupţia. În acest sens, a declarat că dacă va ajunge la putere, Ungaria se va alătura Parchetului UE şi îi va trimite la închisoare pe cei care au comis fraude. „O persoană creştină nu poate vota cu hoţii”, a mai declarat la Cluj-Napoca Péter Márki-Zay, cu mai puțin de două săptămâni înaintea alegerilor din Ungaria.