41% din valoarea totală a exporturilor de produse agroalimentare românești s-au realizat anul trecut pe mâna traderilor care au vândut peste hotare cereale, notează Economica. Pe primul loc în topul celor care au tranzacționat cerealele României se află chinezii de la Cofco, urmați de arabii de la Al Dahra, care exploatează cea mai mare suprafață de teren arabil din țară, pe locul trei situându-se o altă multinațională: Viterra, fosta Glencore Agriculture.
De altfel, top 10 este controlat aproape exclusiv de companii multinaționale. CHS Agritrade România, compania de pe poziția a patra, are în spate o cooperativă de fermieri americani, Cargill România face parte din grupul american cu același nume, iar ADM România Trading este controlată tot de către antreprenori americani. Pe locul șapte se află singura companie românească din primii zece exportatori de cereale românești – Cerealcom Dolj. Valoarea totală a cerealelor din România care au apucat spre alte piețe a depășit 3,6 miliarde de euro în 2021.
Citește și: „Nu neglijați industria alimentară”!
Și din producția de floarea soarelui, sector în care România s-a situat anul trecut pe primul loc în UE, aproximativ două treimi pleacă în mod tradițional la export în stare de materie primă. Potrivit aceleiași publicații, în primele două săptămâni ale războiului din Ucraina, România a fost cel mai mare exportator de soia, porumb și ulei brut de floarea-soarelui din Uniunea Europeană.