Select Page

„După trei săptămâni de urmărit zilnic situația de pe frontul din Ucraina am ajuns la câteva concluzii… În primul rând informațiile din mass-media despre lupte permit doar conturarea unei imagini vagi asupra a ceea ce se întâmplă. Pe Facebook pare că Ucraina câștigă războiul – doar că nu e chiar așa. (…) Aglomerația de informații trunchiate publice nu ne face mai informați”, scrie istoricul George Damian în ultima sa postare dintr-un adevărat jurnal de război pe care îl realizează pe pagina sa de facebook.

„Chiar și așa câteva lucruri se pot discerne din această avalanșă nedefinită.(…) Ucrainenii nu au început o ofensivă al cărei obiectiv să fie eliberarea teritoriilor ocupate, aruncarea rușilor peste graniță. Nu, deocamdată ucrainenii se apără. (…) Este clar că rușii nu se așteptau la această rezistență îndârjită a ucrainenilor, dar nu dau semne că ar renunța la ofensivă. Mass-media de război are tendința să umfle succesele ucrainenilor și să exagereze incapacitățile rușilor – dar din nou trebuie să ne amintim că ceea ce există în spațiul public există pentru că niște oameni au decis că le-ar fi de folos în efortul de război. La fel ca în cazul ucrainenilor despre care nu știm cu precizie cât timp mai pot rezista, nici în cazul rușilor nu putem ști ce resurse mai au la dispoziție și își permit să le arunce în luptă în Ucraina. Un lucru e clar: războiul va mai dura multă vreme”, punctează publicistul.

„Rusia a depus ieri un proiect de rezoluție a Consiliului de Securitate al ONU în care cere încetarea focului și evacuarea tuturor civililor din localitățile aflate pe linia frontului. Tot ieri Rusia s-a retras din Consiliul Europei, ceea ce înseamnă că nu se mai supune deciziilor Curții Europene a Drepturilor Omului. Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei a adoptat ieri o rezoluție prin care recunoaște Transnistria ca fiind teritoriu aflat sub ocupație rusă. Negocierile ruso-ucrainene au continuat ieri, consilierul prezidențial ucrainean Podoleak a anunțat că există în continuare contradicții fundamentale și că negocierile sunt dificile, dar și că discuțiile vor fi reluate în cursul zilei de azi.(…) Azi guvernul Rusiei ar trebui să achite dobânzi în valoare de 117 milioane dolari. Moscova a anunțat că își va îndeplini obligațiile de plată, însă dacă va încerca să achite în ruble datoria scadentă azi acest lucru ar constitui un semnal pentru o viitoare intrare în incapacitate de plată a Rusiei”, mai notează George Damian în jurnalul său de război.