Select Page

Alocuțiunea istorică susținută de președintele ucrainean Volodimir Zelenski în Congresul SUA nu a cules doar aplauze și ovații în unanimitate: la scurt timp după încheierea videoconferinței, președintele american Joseph Biden a ieșit public să anunțe un ajutor de 800 de milioane de dolari pentru Ucraina. Potrivit Casei Albe, suma va asigura aprovizionarea Kievului cu 800 de sisteme anti-aeriene Stinger, 2 000 de sisteme anti-tanc Javelin, 6.000 de sisteme AT-4, 100 de drone, muniții specifice și multe alte echipamente militare, relatează CNN.

„Suntem oripilaţi de atacurile distrugătoare ale lui Vladimir Putin şi vom continua să susţinem Ucraina în lupta pentru libertate, pentru democraţie, pentru supravieţuire. Rusia comite acţiuni devastatoare şi îngrozitoare în Ucraina”, a declarat Joe Biden.

Fără vreo referire la discursul lui Volodimir Zelenski, imediat după încheierea acestuia a făcut declarații și Vladimir Putin. El a spus că nu intenționează să ocupe Ucraina, dar Occidentul încearcă să „anuleze” Rusia și că împinge Kievul să „continue vărsarea de sânge” furnizându-i arme, relatează Sky News citat de Stiripesurse. Putin a adăugat că Ucraina a planificat o agresiune împotriva Rusiei cu sprijinul puterilor occidentale și că „nu are altă opțiune pentru securitatea Rusiei” decât să efectueze ceea ce el a numit „operațiune militară specială”. Vladimir Putin a mai spus că încercarea Occidentului de a avea dominație globală „se apropie de sfârșit”.