Select Page

Consiliul de Securitate al ONU s-a transformat într-un „câmp de bătaie” în care ţările occidentale şi Rusia şi-au adus reciproc acuzaţii de dezinformare şi manipulare, la întâlnirea solicitată de Moscova și coordonată de Washington pe tema laboratoarelor biologice din Ucraina, informează AFP.

Ucraina dispune „de o reţea de 30 de laboratoare” cu ajutorul SUA, în care se desfăşoară „experimente biologice foarte periculoase”, a afirmat ambasadorul Rusiei, Vassili Nebenzia. ONU „nu este la curent cu niciun program de arme biologice în Ucraina”, declarase anterior oficialul ONU pentru dezarmare, Izumi Nakamitsu, în timp ce ambasadorii Ucrainei şi Statelor Unite au respins acuzaţiile părţii ruse. Moscova foloseşte Consiliul de Securitate pentru a profera „o serie de teorii ale conspiraţiei grosiere, complet lipsite de temei şi iresponsabile”, consideră ambasadorul britanic Barbara Woodward.

„Este o muncă făcută cu mândrie, clar şi la lumina zilei” şi „nu are nimic de-a face cu armele biologice” a declarat ambasadorul SUA, Linda Thomas-Greenfield, care susține că ajutorul oferit de ţara sa Ucrainei în materie de biologie a avut ca scop detectarea unor boli precum COVID-19 și că Rusia a convocat întâlnirea „cu scopul exclusiv de a minţi şi de a răspândi dezinformare”.

Acuzaţiile Rusiei fuseseră formulate joi de ministerul apărării şi de șeful diplomației Serghei Lavrov, după ce trupele Moscovei au anunțat descoperirea mai multor laboratoare suspecte pe teritoriul ucrainean. Chestionată marţi, în cursul unei audieri parlamentare, numărul trei al diplomaţiei americane, Victoria Nuland, confirmase existența lor, afirmând că „ suntem de fapt destul de îngrijoraţi de posibilitatea ca forţele ruse să încerce să preia controlul asupra acestora”, și anunțând că lucrează cu ucraineenii pentru a preveni ca aceste materiale sensibile să „cadă în mâinile” Moscovei. Referitor la armele biologice invocate de Moscova, Nuland a adăugat: „Este o tehnică clasică rusă de a-i acuza pe alţii de ceea ce plănuiesc să facă ei înşişi”, potrivit Agerpres.