Select Page

Întâlnirea dintre președintele Klaus Iohannis și vicepreședintele Statelor Unite Kamala Harris a luat sfârșit fără ca românii să afle prea multe din cele discutate, în pofida conferinței de presă susținute de cei doi la Cotroceni. Dincolo de limbajul de protocol, se remarcă asigurările că vom fi apărați dacă e nevoie, în baza articolului 5 din Tratatul NATO, apelul președintelui Iohannis  pentru creșterea prezenței americane și aliate pe termen lung în România și cel pentru sprijinirea Republicii Moldova. „Vă mulţumesc din partea Statelor Unite ale Americii. România a fost extraordinară în generozitatea şi curajul arătate în acest moment”, a spus Kamala Harris, adăugând că „o lume întreagă” a văzut sprijinul pe care românii l-au oferit refugiaţilor.

Mult mai „antrenante” sunt informațiile care vin din surse alternative:  „Breaking News: România nu a cedat presiunilor SUA!” scrie pe pagina sa de socializare avocatul Dan Chitic, la scurt timp după încheierea discuțiilor. „Ceva s-a schimbat de aseară pana azi la prânz. Dacă ieri seara Dîncu, adică ministrul apărării, a agreat cu Pentagonul acordarea inclusiv a unui ajutor logistic militar Ucrainei, azi, Iohannis a vorbit doar despre ajutor umanitar și art. 5 din Tratat. Și de ceva chestii de “afaceri”… adică suntem gata sa plătim pentru refuzul implicării in furnizarea armamentului necesar Ucrainei”, scrie avocatul suveranist acuzat constant de mediile progresiste că ar fi „pro-rus”.

„Ce s-a întâmplat?!? Nici nu contează… Important e că România a refuzat să devină pionul de sacrificiu al SUA din cadrul NATO, a refuzat sa fie “calul troian” prin care SUA încerca sa intre in războiul din Ucraina. E absolut… uluitor, e wtf! Nu știu ce s-a întâmplat… dar dincolo de cuvintele frumoase, SUA nu a obținut ce voia de la Romania! E o premiera! E istorie! Propaganda de război va fi in lacrimi. Noi avem motive sa răsuflăm ușurați”, mai scrie Dan Chitic.

Afirmațiile vin după ce o altă voce acuzată că ar fi „pro-rusă” anunțase că vizita la București ar fi urmărit un anume scop: „SUA are nişte MIG-uri pentru care trebuie să găsească transportator spre Ucraina. Polonezii au ieşit singuri din joc, iar nemţii au refuzat să primească acele avioane pe teritoriul lor. Astfel încât, venirea Kamalei Harris se face pentru a ordona autorităţilor române să preia transferul MIG-urilor către Ucraina. Dacă servanţii noştri vor accepta, totul ar echivala cu o sinucidere pentru noi. Oficial devenim parte a conflictului, iar Rusia poate considera că România i-a declarat război”, a scris Dan Diaconu pe blogul său cu câteva ore înaintea vizitei.