În timp ce lucrurile se complică în imediata noastră vecinătate, România nu este pregătită pentru niciun conflict, avertizează sindicaliștii din industria de apărare. Nici procentul de 2,5% nu va rezolva mare lucru, atâta vreme cât optica celor aflați la putere nu se schimbă: majorarea va însemna doar mai mulți bani care pleacă afară, susțin sindicaliștii.
„În loc să dezvolți capacitățile pe produse de ultimă tehnologie, în loc să atragi aici firme cu care să intri în parteneriate și să execuți în România produse de înaltă tehnicitate, care să corespundă actualelor standarde, ei stau pasivi și spun că suntem sub umbrela NATO. Mig-urile se prăbușesc și am cumpărat avioane F-16 la mâna a treia. Eu nu găsesc rostul acestor F-16 la mâna a treia, care au 40-50 de ani, pentru că indiferent cât ai moderniza un asemenea produs, compatibilitatea lui nu va fi niciodată 100%. Prima dovadă a eficienței acestor avioane a fost la parada de 1 decembrie din 2019, când, din cauza timpului mai puțin favorabil, nu au putut să zboare. Deci noi, românii, va trebui să purtăm războaie numai pe timp frumos. Este trist pentru că am folosit totuși bani”, a declarat pentru National.ro preşedintele Alianţei Sindicatelor din Industria de Apărare, Constantin Bucuroiu.
„Noi nu suntem o țară pregătită militar pentru niciun conflict, și nici economic, iar acum se vede cel mai bine acest lucru. În România am ajuns să împrumutăm bani peste bani și de ce? Pentru că economia care putea să producă bani, mai ales prin intermediul industriei, că este metalurgică, minieră, de apărare, petrolieră, nu mai există. România nu a făcut altceva în cei 30 de ani decât să înmormânteze industria de apărare, cea minieră, cea petrolieră, care nu mai este a noastră, cea metalurgică și ne întrebăm ce vor face acei copii care cresc și vor trebui să-și găsească un rost în țară. Se vor duce să-și ia pașapoarte și să plece în lume, asta se va întâmpla”, mai spune Bucuroiu.
Citește și- „Starea de criză”: pași spre dictatura militară?
Sindicaliștii din apărare susțin că dezinteresul Guvernului este unul total și de neconceput în privința acestui sector strategic, iar românii au fost fideli și buni plătitori fără să-și pună întrebări. În momentul de față societățile din industria de apărare sunt încă fără contracte și comenzi, iar tot ce a reprezentat necesitatea offset nu s-a realizat pe niciun fel de produs, anunță sindicaliștii din sector.