Intelectualul timișorean Victor Neumann este acuzat de CNSAS că a turnat timp de 12 ani la Securitatea regimului comunist, activitatea sa fiind una de-a dreptul „prodigioasă” sub nu mai puțin de cinci nume conspirative. La sfârșitul anului trecut, Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității a depus la Curtea de Apel București o acțiune în care cere constatarea calității de colaborator al fostei Poliții Politice în cazul istoricului timișorean în vârstă de 68 de ani, relatează G4media.
Recrutarea ar fi fost „benevolă” și ar fi avut loc în 1977, pe când Neumann era muzeograf la Muzeul Banatului din Timișoara, scopurile Securității fiind obținerea de informații din Secția de Istorie a instituției, precum și din deplasările peste hotare pe care acesta le făcea regulat. El este acuzat că „a furnizat informații prin care se denunțau activități potrivnice regimului totalitar comunist, ce au vizat îngrădirea dreptului la viață privată”. Neumann neagă „cu dichis” acuzațiile, susținând că „Nu am făcut nici o acțiune de poliție politică în anii comunismului și nu am colaborat cu Securitatea pentru restrîngerea drepturilor fundamentale ale omului și pentru încălcarea drepturilor la viața privată a nimănui”, potrivit publicației citate. În cei 12 ani de colaborare, Neumann ar fi operat sub cinci nume conspirative – Hodoș Polixenianul, Hodoș Polixenie, Hodoș/Hodos, Robert și Nedelcu.
Pe lângă notele informative oferite serviciului secret intern, CNSAS a mai descoperit că, în aprilie 1989, istoricul timișorean a fost „luat în preocupări” de serviciul secret extern de atunci al României – CIE. Într-o evaluare anuală a activității sale invocată de CNSAS, Securitatea preciza că Neumann „Are posibilități de a obține informații despre demersurile unor cercetători istorici cu preocupări iredentiste.” După Revoluție, istoricul Neumann s-a remarcat printr-o febrilă activitate de „laudatio” a imperiului habsburgo-austro-ungar!
Citește și: Neumann și Boia, istorici ai aceleiași „istorii”
Victor Neumann a absolvit Facultatea de Istorie-Filozofie de la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, înainte de 1989 fiind muzeograf și profesor de liceu. După Revoluție, printre altele, a fost consilier al ministrului culturii (1990-1992), profesor titular la Universitatea de Vest din Timișoara (2001-2018), director al Muzeului Național de Artă Timișoara (2013-2021). În procesul de la instanță, CNSAS cere admiterea acțiunii și declararea lui Neumann drept colaborator al Securității, invocând faptul că acesta „a urmărit timp de peste un deceniu și a raportat Securității Timiș modul în care colegii de serviciu s-au abătut de la directivele de partid și nu au respectat normele politice ale «propagandei muzeale», care a constituit însuși motivul recrutării sale (…) a sprijinit în mod activ și direct controlul exercitat de Securitate asupra vieții intelectuale și profesionale a colegilor și specialiștilor cu care a intrat în contact”.