Select Page

În spațiul virtual au început să circule petiții care cer neimplicarea țării noastre în conflictul din Ucraina și chiar neutralitatea României. Una dintre ele, lansată de Starea de Libertate, a strâns peste 21 000 de semnături până la momentul scrierii acestui articol. Semnatarii petiției „Românii vor neutralitate” îi cer Guvernului să refuze orice „sprijin militar al vreunei tabere beligerante din conflictul militar ruso-ucrainean și oferirea de sprijin EXCLUSIV umanitar populației afectate din Ucraina.”

Printre solicitări se numără și „Recunoașterea automată a cetățeniei române pentru toți etnicii români și urmașii acestora aflați în Republica Moldova și Ucraina. Este o reparație istorică față de aceste familii private forțat de cetățenia română în urma anexării Basarabiei în 1940 de către Uniunea Sovietică (entitate statală inexistentă astăzi).” Petiția poate fi consultată AICI.

O altă petiție, semnată de Adrian Severin, a fost lansată marți, după ce vestea că se pregătește introducerea în legislație a controversatei „stări de criză” a început să stârnească nemulțumiri în rândul populației. Petiția cere Guvernului României  „Să declare și respecte neutralitate absolută în conflictul militar ruso-ucrainean” și să nu transforme teritoriul României în „punct de plecare pentru atacuri ale unui stat beligerant împotriva unui alt stat beligerant sau în „ sursă de aprovizionare ori spațiu de tranzit pentru înarmarea beligeranților.”

Citește și- „Starea de criză”: pași spre dictatura militară?

Petiția lansată de Adrian Severin mai cere suspendarea exportului de alimente, energie și materii prime din România și plafonarea prețului de vânzare a energiei la producător, „la nevoie naționalizând capacitățile industriei energetice”. Guvernului i se solicită și măsuri clare de interzicere a răspândirii de știri false și a propagandei de război și „Să întrunească de urgență Consiliul consultativ al foștilor miniștri de externe pentru a contura, în spiritul consensului național, un proiect de politică externă optim apt a reflecta interesul național al României.” Această petiție poate fi consultată integral AICI.