Select Page

Adunarea Generală a Naţiunilor Unite a condamnat intervenţia militară rusă în Ucraina printr-o rezoluție împotriva căreia au votat doar cinci state- Rusia, Belarus, Coreea de Nord, Eritreea şi Siria, relatează presa occidentală citată de Stiripesurse. Rezoluţia fusese iniţiată de Uniunea Europeană şi Ucraina, condamnă deopotrivă decizia Rusiei de plasare în alertă a capabilităţilor de disuasiune nucleară și în favoarea sa au votat 141 de state.

Surpriza vine, însă, la o privire mai atentă asupra celorlalte detalii: reprezentanţii a 35 de ţări s-au abţinut de la vot, iar printre acestea se numără coloșii demografici și economici China și India, cu populații de aproximativ 1,4 miliarde de locuitori fiecare. Pe aceeași listă se află și state ca Iran, Irak sau Vietnam, cu puternică valoare de simbol, având în vedere istoricul lor relațional cu SUA. Adevăratul șoc vine, însă, în urma unei priviri și mai atente asupra situației: locuitorii statelor care au refuzat să condamne intervenția militară rusă din Ucraina reprezintă mai bine de jumătate din populația întregii lumi!

Rezoluţia cere Rusiei să retragă „imediat, complet şi necondiţionat toate forţele militare de pe teritoriul Ucrainei recunoscut prin tratatele internaţionale” și afirmă susţinerea pentru „suveranitatea Ucranei, pentru independenţa, unitatea şi integritatea teritorială”. Spre deosebire de hotărârile Consiliului de Securitate ONU, decizia de miercuri din Adunarea Generală a Naţiunilor Unite nu are caracter juridic obligatoriu.