Select Page

Așadar: creștem procentul la 2,5% din PIB pentru Apărare? Foarte bine! Sper să meargă în propria noastră Armată, fără înzestrări cu tehnică la mâna a doua, și mai ales cu implicarea propriei industrii de apărare! Independență energetică? Excelent, era și cazul! Poate repornim capacitățile alea închise prin Hunedoara și Gorj pe motive de cai verzi pe pereți, poate reușim să terminăm și hidrocentralele alea blocate la aproape-gata din motive de alți cai verzi pe pereți. Și…cine știe: dacă tot dăm miliardul ăla către Exxon (ce inspirați au fost să vândă, nu-i așa?) ca să putem exploata gaz la Marea Neagră  în propriile noastre ape teritoriale, poate o și facem!

La fel de minunate or fi și celelalte lucruri anunțate de Klaus Iohannis după ședința CSAT, deși nu prea avem cum să știm exact în ce constau, fiindcă în afară de acel „laudatio” generos-efervescent la adresa poporul ucrainean, Președintele României s-a zgârcit, ca de obicei, cu detaliile. Iar pe una dintre teme a atins-o în declarație doar cât s-o bage complet în ceață: susținerea „pe diverse dimensiuni” a Republicii Moldova.

Pe ce „dimensiuni”, domnule Klaus Iohannis? Dacă sunteți în pană de idei, după atâta efort de discurs despre simboluri ale „luptei pentru libertate”, poate vă amintiți și de alți luptători pentru libertate, care n-au avut șansa unui sprijin atât de amplu ca cel acordat azi ucrainenilor, că tot se fac în noaptea asta 30 de ani de la războiul de pe Nistru… Și ne sar în ochi „dimensiuni” foarte exacte, domnule Președinte al Românilor: vreo 700 000 de cetățeni români dincolo de Prut și un teritoriu smuls din țară printr-un pact mârșav între doi călăi ai istoriei. Și vin de acolo propuneri pe care nu aveți voie să vă faceți că nu le auziți și vedeți: se vorbește despre o Reunire care i-ar pune în siguranță atât pe frații moldoveni, cât și țara pe care o conduceți! Fiindcă nu știm cât de bine stau tancurile rusești cu frânele, iar tăvălugul poate ajunge până la Prut…

Citește și: Atunci când s-a luptat la Nistru…

Dincolo de entuziasmul perfuzat până la spectacular de campaniile media, privitor la rezistența Ucrainei, mai apare câte o voce de expert militar american trecut prin războaie reale, care nu împărtășește optimismul de scenă. „Încurajăm ucrainenii să moară într-o bătălie în care nu au nicio șansă. O să creăm un dezastru umanitar de proporții dacă nu se opresc ostilitățile acolo(…) Ceea ce se întâmplă acum e că bătălia din Estul Ucrainei este aproape gata, toate trupele ucrainene au fost înconjurate și izolate. E vorba despre 20-30.000 de soldați și dacă nu se predau în următoarele 24 de ore, suspectez că vor fi anihilați.”- afirmațiile îi aparțin colonelului (r) Douglas Macgregor, fost consilier de Secretar al Apărării pe la Washington, și au fost făcute cu niște ore în urmă pe Fox News.

Așa că… dincolo de eventuala dumneavoastră lipsă de simpatie pentru cauza unionistă, domnule Iohannis, să știți că avem în coasta țării, între Prut și Nistru, o uriașă problemă de securitate. Pe care, dacă nu ne-o rezolvăm împreună, poate ne-o „rezolvă” alții de-o să ne doară adânc pe toți, pentru tot restul istoriei. Azi, spre exemplu, au căzut niște bombe la vreo 15 kilometri de granița României… E cam ridicol să săriți ca la ordin pentru „soluții speciale” de integrare ale unora, în timp ce nu le vedeți pe cele mult mai simple și logice din propria arie de interes imediat, care vorbesc despre reunirea aceluiași popor! Hai cu dimensiunile exacte ale problemei, nu cu alea „diverse”, domnule Klaus Iohannis!

Citește și: Războiul se apropie de România!