Select Page

Negocierile de luni dintre Rusia şi Ucraina s-au încheiat fără rezultat, delegaţiile celor două țări au stabilit să continue discuțiile în următoarele zile. „Preşedintele Vladimir Putin a cerut recunoaşterea suveranităţii ruse asupra Crimeei, definitivarea demilitarizării şi denazificării statului ucrainean, precum şi garanţii privind statutul neutru al acestei ţări”, anunță Le Figaro după discuțiile telefonice de azi dintre Emmanuel Macron și Vladimir Putin.

„Rusia nu a lansat un război, ea îi pune capăt”, susține purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe rus Maria Zaharova. „Experimentele NATO şi tăcerea uluitoare a publicului occidental – acestea sunt motivele din spatele dezastrului umanitar şi politic din Europa. Şi trebuia să se pună capăt acestui lucru, în timp ce Occidentul a refuzat să conducă orice negocieri şi a salutat declaraţiile agresive şi ameninţările directe ale marionetelor de la Kiev la adresa Rusiei”, a scris Zaharova pe canalul ei de Telegram, relatează Agerpres.

Klaus Schwab și Forumul Economic Mondial se declară solidari cu Ucraina în fața agresiunii rusești: „Esența organizației noastre este credința sa în respect, dialog și eforturi de colaborare și cooperare. Prin urmare, condamnăm profund agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, atacurile și atrocitățile. Solidaritatea noastră deplină este cu poporul Ucrainei și cu toți cei care suferă în mod nevinovat din cauza acestui război total inacceptabil” se arată într-un comunicat de presă semnat de Klaus Schwab și Borge Brende.

Sprijin necondiționat și din partea celebrului miliardar George Soros: „Este important că atât alianța transatlantică (Statele Unite, Canada, Uniunea Europeană și Regatul Unit), cât și alte națiuni fac tot ce le stă în putere pentru a sprijini Ucraina în aceste zile de amenințare existențială.(…) Trebuie să fim alături de Ucraina, așa cum sunt ei pentru noi”, transmite acesta într-un mesaj preluat de fundația din Republica Moldova care îi poartă numele.

Citește și: Va mai fi lumea le fel?

„Acesta nu este un război cu Ucraina. Aceasta este o confruntare cu globalismul ca fenomen planetar integral. Confruntare la toate nivelurile – geopolitic și ideologic. Rusia respinge totul în globalism – unipolaritatea, atlantismul, pe de o parte, și liberalismul, antitradiția, tehnocrația, Great Reset, într-un cuvânt, pe de altă parte”, scrie Aleksandr Dughin pe rețeaua Vk, preluat într-o postare pe facebook a scriitorului român Alexandru Petria. „Rusia creează acum un câmp de rezistență globală. Victoria sa va fi victoria tuturor forțelor alternative – atât de dreapta, cât și de stânga și a tuturor popoarelor. Noi, ca întotdeauna, începem cele mai complexe și periculoase procese. Dar când câștigăm, toată lumea le folosește. Asa se intentioneaza. Acum creăm premisele pentru o multipolaritate reală. Iar cei care sunt gata să ne omoare acum vor fi primii care vor profita de isprava noastră mâine”, mai spune filosoful și politicianul rus, cunoscut ca apropiat al lui Vladimir Putin.

Uniunea Europeană a anunțat că intenționează să înceapă furnizarea de arme către Ucraina. Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a spus că această decizie marchează „un moment de cotitură”, relatează BBC. „Pentru prima dată, UE va finanța achiziția și livrarea de arme și echipamente către o țară atacată”, a spus ea. Ursula von der Leyen a mai declarat pentru Euronews și că Ucraina este „una dintre noi și îi vrem în Uniunea Europeană”.  

„Nu vom autoriza transferul de armament letal pe teritoriul Ungariei. Aceste transporturi pot deveni cu uşurinţă ţinte ale atacurilor militare”, anunță Peter Szijjarto, potrivit cotidianului Le Figaro. „Sarcina noastră cea mai importantă este să garantăm securitatea ţării şi a populaţiei ungare, astfel că nu trebuie să fim implicaţi în războiul care se derulează de cealaltă parte a frontierei”, argumentează ministrul de Externe de la Budapesta. Potrivit unor surse guvernamentale, România a primit solicitări din partea țărilor care doresc să trimită armament în Ucraina ca tranzitul să aibă loc pe teritoriul țării noastre, relatează Stiripesurse.