Select Page

După ce a dat asigurări că este complet aliniat la poziția unanimă a liderilor europeni față de evoluția evenimentelor din Ucraina, premierul ungar Viktor Orban „scapă” un mesaj care poate fi cu greu ignorat de cei deprinși cu „finețurile” limbajului diplomatic. Acesta anunță pe pagina sa oficială de facebook: „Noi susținem suveranitatea Ucrainei – este ceea ce am transmis șefului statului ucrainean. Țara noastră participă la eforturile comune ale Uniunii Europene pentru pace.”  Așa cum se observă cât se poate de clar, din „buclucașul” mesaj lipsește orice referire la integritatea statului vecin, deși asupra acesteia planează principala amenințare după recunoașterea celor două republici din Donbas de către Moscova.

Ediția de limbă română a publicației ruse Sputnik nu se sfiește să clasifice mesajul premierului maghiar drept unul „cu tâlc”. În discursul său de luni, președintele Vladimir Putin a făcut referire la porțiunile smulse de prin vecini și alipite Ucrainei cu forța de Stalin. Remarcăm că Putin a invocat România, Polonia și…Ungaria, deși teritoriul Transcarpatiei din Ucraina de azi aparținuse înainte de al Doilea Război Mondial Cehoslovaciei.

Citește și: Rușinoasa înfrângere de la Kiev

„Cu tâlc” sau doar „buclucaș”, cert este că mesajul lui Viktor Orban a fost lansat într-un interval de câteva ore în care la Budapesta s-a desfășurat și o reuniune a comitetului naţional de securitate. În cadrul acesteia, premierul ungar a cerut ca armata să ia măsuri de prevenire a oricărei posibile incursiuni militare dinspre Ucraina, relatează agenţia MTI. Imediat după aceea, ministrul ungar al apărării, Tibor Benko, a anunțat că detașarea de trupe la granița cu Ucraina începe „parţial ca pregătire pentru activităţi umanitare” în aceeași zi.