Select Page

Interesul Ungariei este ca „totul să treacă prin noi, exceptând războiul”, iar miza alegerilor parlamentare este dacă economia va urma traseul stabilit din 2010 sau țara se va reîntoarce la vechea economie, a spus Viktor Orbán sâmbătă, la o festivitate a Camerei de Comerţ şi Industrie. Premierul ungar a subliniat că țara sa are cea mai mare rețea de autostrăzi raportat la populaţie dintre membrii Grupului V4 și că postura de țară de tranzit va fi și mai bine fructificată în anii următori, prin dezvoltarea capacității feroviare și a traficului aerian.

Prioritară pentru Viktor Orban este și consolidarea proprietății ungare în economia țării, premierul explicând că între 2010 şi 2020 s-a înregistrat o îmbunătăţire spectaculoasă a ponderii acesteia în sectorul energetic, în cel bancar şi în mass-media, dar „stăm prost” în domeniul asigurărilor, în industria telecomunicaţiilor sau cea a materialelor de construcţii. El a menţionat că de la 2000 de companii locale cu capacitate de a exporta în 2010, numărul a ajuns la 12 000, însă 80% din veniturile din export sunt generate de companii cu capital străin şi doar 20% le revine firmelor ungare. În consecinţă, obiectivul este creşterea contribuţiei companiilor autohtone la exporturi spre 30%, vizate fiind pieţe cu profit mai mare decât cele occidentale, precum Balcanii şi China.

Citește și: Alegerile din Ungaria și reunificarea „deasupra granițelor”

Cu o zi înainte, Péter Szijjártó a subliniat la Debrecen că, pe lângă Germania şi China, Ungaria este singura ţară din lume în care vor avea fabrici toate cele trei mari companii germane producătoare de autovehicule premium. Ministrul ungar de externe şi al comerţului exterior a mai spus că investiţia BMW din localitate va da un nou impuls rolului de lider pe care Ungaria îl are în tranziţia industriei auto către autovehiculele electrice, ceea ce va asigura creşterea pe termen lung a economiei, relatează MTI.