Select Page

Reducerea și închiderea capacităților românești din sectorul energiei au generat un dezechilibru în piață de care profită companiile străine și reprezintă principala cauză a exploziei prețurilor de la noi, este concluzia conferinței „Provocările globale din sectorul energetic și soluțiile concrete pentru facturile românilor”. Organizată cu furnizorii de energie și marii consumatori industriali, conferința a dus la trasarea câtorva cerințe ferme.

„Este necesară repornirea a cât mai multe capacități ca să scadă prețul. Noi am retras 4.000 de MW din sistem, și de la Complexul Energetic Oltenia, și de la Complexul Energetic Hunedoara, și, practic, trebuie puși înapoi, aducând prețurile la 200 de lei, față de 1.200 de lei MW cât este acum. Acest lucru s-ar putea face chiar de mâine, cel puțin în cazul Complexului Energetic Oltenia, care funcționează sub capacitate. Dacă vrei să pornești la Mintia îți ia vreo două-trei luni, până aduci oamenii, până vezi ce s-a întâmplat acolo, până faci reparațiile. Dar de mâine se poate intra cu 1.000 de MW în sistem doar cu Oltenia, eliminând, astfel, importurile. La Complexul Energetic Oltenia, ministrul Energiei, Virgil Popescu, nu are nicio justificare pentru reducerea producției, pentru că  acolo sunt făcute și desulfurările. Noi ținem oprite grupuri conforme la mediu. Este clar că țin grupurile de la Oltenia ca să poată crea haosul acesta”, a declarat Cristian Iștoc, președintele Sindicatului Solidaritatea Hunedoara, pentru National.ro.

Participanții la conferință au solicitat și reducerea tranzacțiilor pe PZU (Piața Zilei Următoare) la cel mult 20%, nu 40% ca acum, măsură ce ar contribui, de asemenea, la scăderea prețurilor.

„Dacă obligi furnizorii să folosească piața bilaterală, adică să contracteze pe termen lung, atunci aranjezi piața. Producția de energie aduce o grămadă de bani, iar jumătate din producția internă la noi este făcută de firme cu capital străin, de la OMV, până la producătorii de energie eoliană, fotovoltaică și biomasă. Practic, peste 50% din banii obținuți de pe piața energiei pleacă din țară”, mai susține președintele Sindicatului Solidaritatea.

Citește și: Șoșoacă „aprinde” Petromul!