Select Page

Interpelare-bombă în Parlament pe tema privatizării Petrom, care o readuce pe Diana Șoșoacă în atenția presei centrale. „Cunoscută ca un cal breaz din cauza ieșirilor sau a comportamentului uneori nepotrivit, senatoarea a avut o interpelare în Parlamentul României care merită menționată (…) declarația Dianei Șoșoacă arată clar că situația pe această temă e groasă, ca să folosim un limbaj altfel”, titrează Cotidianul.ro.

„Având în vedere liberalizarea prețurilor la energie pe care fără discernamant ați adoptat-o, toate partidele din actuala și vechea coaliție fără să aveți în vedere că veți provoca o adevărată criză economică și veți ridica pragul sărăciei românilor la cote fără precedent, este imperios necesar să privim în urmă și să vedem ce am avut și ce am pierdut și mai ales cum putem să recuperăm pierderile, pentru că se poate.

În acest context, privatizarea Petrom din anul 2004 prin care s-a cedat jumătate din producția de gaze locală și toată extracția de petrol a României, fapt fără precedent nu numai în istoria României dar la nivel european, și dacă vom cerceta s-ar putea să fim unici la nivel mondial, trebuie să revină în discuție pentru că discutăm despre bogățiile României care în conformitate cu Constituția României nu pot face obiectul înstrăinării”, arată Diana Șoșoacă în interpelarea adresată premierului Nicolae Ciucă și miniștrilor Adrian Câciu (Finanțe), Silviu Predoiu (Justiție), Florin Marian Spătaru (Economie), Virgil Popescu (Energie).

Senatoarea realizează o adevărată pledoarie juridică în interpelare, cu trimiteri punctuale și clare la legislație, pentru ca apoi să conchidă: „Deci, încălcându-se Constituția României, trecându-se peste voința poporului, guvernanții și parlamentarii înstrăinează cele mai importante bogății ale României, iar la acest moment am ajuns să plătim prețuri astronomice la utilități, utilități provedind în cea mai mare parte din bogățiile noastre, bogății care nu pot fi înstrăinate conform Constituției în vigoare atunci și acum,

Mai mult, după ce dăm pe gratis bogățiile țării, mai avem și obligația de a despăgubi cumpărătorul, anual, astfel cum reiese din Legea 555/2004.

Înaltă trădare, subminarea economiei naționale și lista infracțiunilor este lungă.

Este strigător la cer ceea ce politicienii au girat la acea vreme și acceptă și la acest moment.

Având în vedere aceste aspecte vă solicit următoarele:

1. Vă solicit să îmi puneți la dispoziție contractul de privatizare Petrom în integralitatea sa, inclusiv cauzele care nu sunt publice, precum și actele care au stat la baza întocmirii contractului de privatizare, precum și memorandumul semnat de Traian Băsescu în anul 2000

2. Vă solicit să-mi comunicați echipa de juriști care a redactat acest contract precum și echipa de negociatori din partea României și a grupului OMV

3. Vă solicit să-mi comunicați baza legală și constituțională care a fost avută în vedere la momentul privatizării Petrom“!