Select Page

În timp ce curg valuri de ură și dintr-o parte și din alta pe marginea partidei Simion-Popescu din Parlament, mi se înfiripă tot mai clar în minte un clește făcut din vorbe celebre ale lui Rațiu și Baudelaire. Unul spunea să nu critici niciodată pe românul ce apără cauza națională, ci să faci mai bine ca el. Celălalt observa că cel mai reușit șiretlic al diavolului este acela de a-i face pe mulți să creadă că nu există.

O spun senin și împăcat de la bun început: ca jurnalist care-și asumă de câțiva ani, cu toate neajunsurile aferente,  mic-independența liberei exprimări (în cea „mare” doar naivii mai pot crede pe vremurile astea) am scris despre AUR și George Simion când mai nimeni nu-i băga în seamă. Am încercat, după puteri, să-i fac auziți, cu acuzele lor asupra a ceea ce ni se întâmplă ca neam și țară și cu încercările de a construi ceva, în timp ce erau ignorați de „marea presă”. Pentru că era și este vorba despre subiecte dureroase, ocolite cu cinic devotament de factorii de decizie perindați pe la butonașe în România. Și mai ales fiindcă e un mare rău pentru democrație să nu permiți unui curent naționalist-suveranist-conservator să „scoată capul” spre politica mare, în condițiile în care doi din trei români de fapt asta așteaptă, după cum relevă și studii serioase publicate recent. Așa că… storc la fel de senin și împăcat din „cleștele” ăsta câteva observații și pentru unii, și pentru alții.

Celor care se dau de ceasul morții că „nu se poate așa cevaaaa” și invocă în tonuri apocaliptice agresiunea fizică, le-aș sugera să bage un „sărci”- e pe cât de generoasă, pe atât de hazlie oferta de imagini cu parlamentari de prin toată lumea, încinși de la îmbrânceală la caft în toată regula. Iar noi avem o imagine ce va rămâne cu toată greutatea sa de adevăr trist în istoria pe care unii vor s-o uite: Rațiu, la tribună, înconjurat de mineri… Și le-aș mai da un sfat: în general, gândiți! În particularul fazei de luni, poate reușiți să gândiți și pe principiul cauză-efect: ar mai fi avut Simion „apă la moară” dacă marea majoritate n-am fi fost zdrobiți de prețurile la gaz și curent din cauza politicilor dezastruoase duse de unul ca Popescu? Iar graba cu care s-a generat dosarul penal pentru Simion…îi va face doar bine la imaginea de haiduc modern, băi băieți!

Celor care sunt prea orbiți, lui George Simion și celorlalți din AUR le-aș aminti că naționalismul nu înseamnă circ și mahala. Nu înseamnă dezbinare și ură, ci dragoste și devotament. E un sentiment nobil, nu barbar, care îndeamnă la construcție spre binele aproapelui tău. Așa cum suveranismul înseamnă conștiință și respect de sine, frunte sus, nu înfiptă cu orice preț în piept de adversar. Iar conservatorismul mână, înainte de toate, la a evita repezeala și precipitarea, mai ales atunci când acestea apar sub irezistibilă formă de îmbrățișare a „succesului”.

Nu știu dacă George Simion e „pe hybris”, își dă pur și simplu arama pe față sau se află la butoanele cuiva care apasă intenționat pe „iureș”, în scopuri total opuse aparenței. Nu știu nici dacă e pe bune faptul că celelalte vârfuri din partid vor să-l potolească. Dar știu că o audiență nu se cere cu microfonul și boxa gata-pregătite, așa cum a procedat în Primăria Timișoarei, lăsând apoi pe post de idioți utili niște amărâți să se descurce cu amenzile încasate. Și mai știu că dacă ai șapte ani de acasă, ești sincer și declari respect adânc pentru Biserică, nu pui o poză mai veche pe facebook împreună cu Mitropolitul care tocmai a refuzat să facă o nouă poză cu tine. Iar dacă ai onoare, nici să croșetezi povești ca pentru descreierați nu te pui, după ce te-au dat afară spaniolii fiindcă nu erai invitat la întrunirea aia a celor care nu vor transformarea UE în supra-stat federal. Mai știu că singurul lucru care-mi place la incidentul de ieri e că l-ai făcut pe Popescu să demonstreze numitorul comun, în timp ce vă urlați buză-n buză „ești hoț-ești prost”. Iar de un lucru sunt sigur: în felul ăsta, poți excita facil norodul însetat de răzbunare din cauza a ceea ce îndură, pentru a face „rating”, dar nu vei atrage niciodată mințile întregi și bine croite, de care AUR are atâta nevoie pentru a pune temelie, proiecte viabile și viitor în acest partid. În felul acesta nu vei face decât să discreditezi și să distrugi legitimitatea și noblețea naționalismului românesc!