Select Page

„Legea Recensământului din România deschide calea către autonomia ”ținutului secuiesc”(…) identitatea secuiască a fost inclusă ca subcategorie a identității maghiare”, observă activistul civic pentru drepturile românilor Mihai Târnăveanu.

„Cum se ”traduce” acest lucru, ce semnificație are: un cetățean se poate declara secui și se numără ca secui, dar în același timp NU scade numărul de etnici maghiari. Se rezolvă astfel problema spinoasă și totodata hilară, a contradicției dintre cerința de autonomie a ”ținutului secuiesc” și numărul extrem de mic al cetățenilor care s-au declarat secui la recensământul din 2011, Consiliul Național Secuiesc făcând atunci apel pe zona Harghita, Covasna, Mureș, ca toți secuii să se declare maghiari pentru nu scădea numărul etnicilor maghiari din România în statistici. În 2011 secuii se numărau separat de etnia maghiară, acum se schimbă situația. Vom avea un număr semnificativ de cetățeni care se declară secui, alcătuindu-se astfel ”justificarea numerică” pentru declararea autonomiei așa zisului ținut, în același timp păstrându-se ”baza numerică” a etnicilor maghiari, necesară atât din punct de vedere administrativ, folosirea limbii maghiare în administrațiile locale, cât și politic, adică “logica” îndeplinirii pragului de intrare în parlament, să nu bată prea tare la ochi virușii din tabletele STS de pe la Craiova, Tulcea sau Humulești”, scrie președintele Asociației Calea Neamului pe pagina sa de facebook.

Observația survine la scurt timp după declanșarea primei etape a recensământului din România, în care sunt preluate date din surse administrative, între 1 februarie și 14 martie. Primul recensământ din istorie în care „nu se va folosi hârtia în nicio etapă” va parcurge în perioada 14 martie – 15 mai 2022 autorecenzarea online, iar în intervalul 16 mai – 17 iulie 2022 recenzorii vor colecta date pe teren, acolo unde nu s-a realizat autorecenzarea. Prelucrarea datelor se va finaliza în octombrie 2023.

„O altă noutate a recensământului este aceea că el se va desfășura (surpriză!) online, prin autorecenzare, facandu-se înregistrarea tuturor datelor pe tablete, inclusiv a celor culese ”manual” de recenzor, în cazul în care unii cetățeni nu se descurcă cu telefonul mobil, tableta sau latopul. Deci ”pixul”, adică butonul, va regla totul în caz de ”deranj”.(…) nu am auzit pe nimeni din Parlament să strige ceva pe acest aspect… sau poate nu am fost eu destul de atent. Informația despre schema UDMR cu recensământul am aflat-o de pe site-urile maghiare din România”, mai scrie Mihai Târnăveanu.

Subiectul este cu atât mai interesant cu cât argumentează indirect faptul că politicile pan-hungariste coordonate de Budapesta au desăvârșit în ultimul secol asimilarea secuilor de către maghiari. Dincolo de numeroasele teorii ce indică origini diferite ale celor două etnii, de necontestat este faptul că toate recensămintele desfășurate în timpul imperiului austro-ungar făceau distincție clară între „secui” și „maghiari”. La ultimul recensământ românesc, în arealul revendicat cu imperative de autonomie ca „Ținut Secuiesc”, mai puțin de o mie de persoane din sutele de mii de locuitori s-au declarat „secui”.