Select Page

Mai puțin de o treime dintre români (28,4%) creditează ideea apariției naturale a pandemiei Covid-19, în timp ce două treimi (65,7%) consideră că aceasta a fost provocată de elitele globale pentru a impune controlul asupra populației lumii, arată rezultatele unui sondaj INSCOP. Totodată, 54,7% dintre respondenți apreciază că în ultimele luni au fost expuși la știri false sau dezinformări în foarte mare și mare măsură.

 „Percepția dimensiunii conspirative a controlului global este mai puternică în rândul segmentului de populație cu studii primare si venituri scăzute din mediul rural, însă, în mod aparent paradoxal, când intra în discuție subiectul cauzei pandemiei COVID, ponderea populației ce crede în acest scenariu se extinde nu numai în rândul celor din urban cu studii medii ci și in rândul populației cu studii superioare și venituri ridicate”, observă Dan Andronache, vice-președinte True Story Project, pentru Cotidianul.

Doar 28,5% dintre respondenți împărtășesc ideea că ar exista un plan la nivel global pentru implantarea de cipuri prin vaccinare, în timp ce 66% resping această teorie, iar 5,5% nu știu sau nu răspund.

Principala sursă a știrilor false și a acțiunilor de propagandă este, în opinia românilor, Rusia: 27,3% dintre cei intervievați cred acest lucru. Locurile 2 și 3 în acest clasament sunt ocupate, aproape la egalitate, de China (17,7%) și Uniunea Europeană (17%). Alte secțiuni ale studiului realizat de INSCOP relevă aspecte cel puțin la fel de interesante, pe care le puteți consulta AICI.