Select Page

„Cu alte cuvinte, Guvernul poate decide, după bunul plac, restrângerea drepturilor cetățenești, adică exact ceea ce Constituția interzice cu desăvârșire”, scrie Varujan Vosganian despre o ordonanță de urgență aflată pe ordinea de zi a ședinței de Guvern. Este vorba despre proiectul de completare a OUG 68/2022, în care fostul senator a observat la art.1.12.2.b următoarele: „Regulile de acceptare a certificatelor pentru desfasurarea activitatilor pe teritoriul national, se stabilesc prin Hotarare a Guvernului”.

„Faptul că acum apare un astfel de text devine cât se poate de autoincriminator pentru Guvern. El demonstrează clar că Guvernul a acționat ilegal în adoptarea celor peste douăzeci de HG privind instituirea sau prelungirea stărilor de alertă și, simțind acum nevoia să legifereze acest lucru, își recunoaște vina de a fi fost până acum într-o vădită ilegalitate. Atâta doar că încearcă să îndrepte o ilegalite prin alta.

Ceea ce este, însă, deosebit de grav, e faptul că proiectul de OUG a fost pus pe ordinea de zi a ședinței de Guvern, deși avea AVIZ NEGATIV din partea Consiliului Legislativ. Avizul de legalitate al Consiliului Legislativ este esențial în validarea corectitudinii unui proiect de lege. Dacă Guvernul adoptă proiectul împotriva avizului Consiliului Legislativ comite un abuz, un precedent periculos”, comentează Varujan Vosganian pe pagina sa de facebook.

Consiliului Legislativ a respins proiectul sub următoarea explicație: „…prin impunerea unor reguli de acceptare a certificatelor pentru desfășurarea unor activități pe teritoriul României, norma are ca efect restrângerea exercitării unor drepturi, constituind o afectare a drepturilor fundamentale, în sensul art. 115 alin (6) din Constituție, astfel că nu poate fi adoptată prin ordonanță de urgență și, cu atât mai mult, prin hotărâre a Guvernului”, notează Vosganian, pentru ca apoi să conchidă: „În situația în care Guvernul adoptă acest proiect de OUG, în forma aflată pe ordinea de zi, suntem într-o afectare gravă a statului de drept care nu poate fi admisă sub niciun pretext.”