Select Page

În timp ce Statele Unite suplimentează efectivul american din România cu aproape 1100 de soldați, trupele rusești din regiunea transnistreană efectuează aplicații militare…la foc automat. Grupul Operativ al Trupelor Ruse a desfășurat, la distanță de o săptămână, încă o serie de exerciții militare pentru pregătirea de luptă, relatează Infoprut.

Operațiunile sunt „planificate” și reprezintă exerciții de antrenament împotriva unor „ținte care simulează unități inamice de infanterie și tehnică militară în deplasare”. Militarii ruși au desfășurat „mișcări sub acoperire, luând poziții de tragere și apelând la deghizări improvizate. O atenție specială a fost acordată distrugerii țintelor mici situate la distanțe mari”, relatează publicația, citând un comunicat emis de Ministerul Rus al Apărării.

„Atât prezența per ansamblu, cât și aceste exerciții militare care au loc contravin legislației noastre, nu sunt niște acțiuni care ajută la calmarea situației regionale și, în acest sens, sunt contraproductive”, reacționase cu doar câteva zile înaintea celei de-a doua serii de exerciții militare ruse Nicu Popescu, Ministrul de Externe de la Chișinău, în cadrul unei conferințe de presă.

Cei peste 1000 de militari americani vor fi repoziționați din Germania și aparțin batalionului de infanterie „Stryker”. Aceștia se vor alătura efectivelor americane deja existente în bazele de la Kogălniceanu, Deveselu și Câmpia Turzii, împingând numărul total al soldaților americani prezenți oficial în România la aproximativ 3000. La sfârșitul lunii ianuarie, SUA au pus în alertă 8 500 de soldați pentru o posibilă detașare în Estul Europei.

Citește și: „Să ia sub apărare teritoriul fostei Basarabii”!