Select Page

Doi români din trei ar vota un partid naționalist, care promovează valorile religioase și susține familia tradițională, relevă un sondaj de opinie realizat de INSCOP Research la jumătatea lunii ianuarie. Mai precis, 65,7% dintre români ar vota un partid naționalist, în timp ce 32,8% declară că nu ar vota un astfel de partid, iar 1,5% dintre respondenți nu știu sau nu răspund.

Nuanțând percepția asupra unui astfel de partid, sondajul scoate la iveală că 39,7% dintre cei care l-ar vota și-ar menține opțiunea dacă acesta ar propune măsuri și politici ce pot determina ieșirea României din Uniunea Europeană (aproximativ 26% din totalul participanților la sondaj). Dacă formațiunea ar propune o apropiere a României față de Rusia, doar 26% ar mai vota în favoarea sa (ceea ce reprezintă aproximativ 17% din totalul participanților la sondaj).

Datele constituie și o interesantă bază pentru comparații cu rezultatele altor sondaje de opinie, respectiv cele privitoare la intenția imediată de vot în raport cu partidele existente pe scena politică. AUR, spre exemplu, formațiune care se declară exact pe calapodul analizat, ar obține între 16%- 23% din voturile românilor, indică sondajele de acest tip din ultimele săptămâni.

Ancheta sociologică s-a derulat în perioada 11-18 ianuarie 2022 și reprezintă capitolului șase al sondajului de opinie intitulat „Neîncrederea publică: Vest vs. Est, ascensiunea curentului naţionalist în era dezinformării şi fenomenului ştirilor false” realizat de INSCOP Research în parteneriat cu Verifield la comanda think-tank-ului STRATEGIC Thinking Group, în cadrul unui proiect de cercetare sprijinit de The German Marshall Fund of the United States și finanțat de Black Sea Trust for Regional Cooperation prin True Story Project.