Constantin Boştină, fost secretar personal pe teme economice al lui Nicolae Ceauşescu, actual preşedinte al Asociaţiei pentru Studii şi Prognoze Economice, a lansat alături de colaboratorii săi din mediul academic și economic lucrarea „Modelul economic românesc în Uniunea Europeană. România – orizont 2040”. Potrivit autorilor prezenţi la evenimentul asociaţiei, cartea propune un nou model economic care să asigure trecerea de la simplă creştere economică la dezvoltare economică.
Cartea poartă supratitlul „Să gândim dincolo de azi”, viziune explicabilă în doar câteva cuvinte: „România este pe locul 7 ca suprafaţă şi pe locul 17 ca PIB în Uniunea Europeană. Ar putea ajunge ca PIB pe locul 10 în Uniunea Europeană până în 2040”, susține Constantin Boştină. Lucrarea este un demers „de o importanță cu totul deosebită prin aceea că la cei peste 30 de ani de la renunțarea la economia planificată și la 14 ani de la intrarea în Uniunea Europeană, constatându‐se un proces periculos de DESTRUCTURARE a economiei naționale, pune pentru prima dată nevoia unui MODEL ECONOMIC ROMÂNESC ÎN UNIUNEA EUROPEANĂ, prin RESTRUCTURAREA și RECONSTRUCȚIA ECONOMIEI NAȚIONALE în ROMÂNIA, din perspectiva anilor 2040. Construcția unui MODEL ECONOMIC ROMÂNESC ÎN UNIUNEA EUROPEANĂ trebuie să debuteze prin conceperea și punerea în practică a Planului Național de Redresare și Reziliență, cu toate avantajele ce pot rezulta din integrarea în UE”, după cum o descrie fostul secretar personal pe teme economice al lui Nicolae Ceauşescu pentru Economistul.
Lucrarea are aproape 700 de pagini și reflectă esența a 22 de dezbateri la care au participat cu intervenții zece membri ai Academiei Române, 120 de profesori din învățământul superior, cercetători din institute și profesori din învățământul preuniversitar, 300 de antreprenori, patroni din mediul de afaceri, conducători și alți specialiști din domeniul financiar‐bancar. Coordonarea este asigurată de dr. ec. Constantin Boștină – președinte al ASPES, de prof. univ. dr. Nicolae Istudor – rector al Academiei de Studii Economice din București, și de regretatul profesor Gheorghe Zaman (1942-2021), membru corespondent al Academiei Române.