Select Page

Deciziile noului Consiliu de Administrație al Televiziunii Române împing instituția pe încă o treaptă către dezastru: bugetul pe 2022 pune sub semnul întrebării funcționarea studiourilor teritoriale și este considerabil redus pentru cheltuieli, în timp ce „banii pentru clientela politică și de interese care gravitează în jurul TVR sunt alocați din plin, fără număr, în detrimentul libertății de exprimare și al drepturilor angajaților Televiziunii Române”, avertizează sindicaliștii de la MediaSind într-un comunicat de presă. În plus, comitetele directoare din București și din țară sunt „în aer” din 1 februarie, orice decizie a acestora fiind lovită de nulitate, anunță sindicaliștii.

Bugetul Societății Române de Televiziune pentru anul în curs a primit 8 voturi pentru, 4 abțineri și un vot împotrivă. „Votat și ridicat în slăvi tocmai de echipa reprezentanților salariaților în Consiliul de Administrație – Luminița Iordănescu și Dietlinde Dinesz (foto)- pune, practic, pe butuci funcționarea studiourilor teritoriale. Acestea au primit, la fel ca în administrația Gradea, zero lei pentru investiții din cheltuielile bugetare, iar bugetul pentru alte cheltuieli a fost diminuat cu peste 30% față de anul trecut! Cu alte cuvinte, este un prim pas spre desființarea studiourilor teritoriale și transformarea  lor în așa-zise „centre de știri” cum, de altfel, s-a mai încercat în trecut”, arată sindicaliștii în comunicat.

Situația este cu atât mai intrigantă cu cât Dietlinde Dinesz provine de la unul dintre Studiourile Teritoriale ale Televiziunii Române: cel de la Timișoara. Aceasta își manifestă într-o postare „toată admirația pentru echipa care a muncit bugetul TVR” și face o afirmație pe cât de surprinzătoare, pe atât de interpretabilă: „Știu că nu e ușor, dar putem reface punți, dacă redevenim echipe”.

Blocajul de la nivelul Comitetelor Directoare nu face altceva decât să alimenteze ipoteza că s-ar pune la cale închiderea studiourilor teritoriale, întrucât acesta afectează cinci comitete din teritoriu și unul din București. MediaSind anunță că a sesizat Curtea de Conturi a României, DNA și Parchetul General cu privire la nerespectarea de către conducerea TVR a măsurilor dispuse de inspectorii CCR privind obligația numirii legale a membrilor Comitetelor Directoare din București și din țară.