Propunerile Rusiei pentru garanții de securitate includ retragerea forțelor NATO din România și Bulgaria „în mod deliberat foarte clar” și fără „interpretări ambigue”, a subliniat Ministerul de Externe rus vineri, potrivit agenției moscovite de presă Ria Novosti.
„Vorbim despre retragerea forțelor, echipamentelor și armelor străine și de alți pași pentru revenirea la configurația din 1997 pe teritoriul țărilor care nu erau atunci membre NATO. Asta include atât Bulgaria, cât și România” este răspunsul scris la întrebările adresate lui Serghei Lavrov, cu ocazia conferinței de presă anuale a acestuia.
Citește și: „Nu avem de ce să provocăm un război pierdut dinainte”!
Evenimentele evoluează rapid în ultimele zeci de ore, iar pe lângă anunțul Washingtonului și Parisului că în România vor fi trimise trupe suplimentare, o nouă ipoteză își face loc cu privire la următoarele mișcări ale Rusiei în Ucraina. Mai mulți parlamentari ruși au lansat în Duma de Stat o rezoluție adresată lui Vladimir Putin prin care îi cer președintelui recunoașterea independenței autoproclamatelor republici Luhansk și Donețk. Se creionează, astfel, repetarea scenariului „Crimeea”: odată recunoscută independența, ar putea urma o solicitare de intervenție a trupelor ruse pentru protecția populației regiunii, apoi un referendum soldat cu acordul dat de populație pentru unirea cu Federația Rusă. Amintim că potrivit ultimului recensământ, realizat de Ucraina în 2001, aproape 40% din populația regiunii cunoscute ca „Donbas” s-a declarat de etnie rusă și peste 75% au indicat rusa ca limbă de comunicare uzuală.