Select Page

Măsurile de liberalizare a pieței de energie au fost luate foarte calculat, marcând un atac direct la economia românească, notează publicația National.ro. Furnizorii au cumpărat toată energia din piață pe o perioadă de doi ani, profitând de întârzierea cu un an a reglementării ce ar fi permis fabricilor din România să contracteze energie direct de la producător, potrivit sindicaliștilor de la Cartel Alfa.

Printre „facilitățile” oferite furnizorilor privați de energie de către ministrul Energiei, Virgil Popescu, se mai numără închiderea unor capacități de producere a energiei electrice și reducerea producției la cele rămase. A rezultat, astfel, un deficit intern care a exacerbat creșterea prețurilor, iar „băieții deștepți din sector” revând acum la prețuri uriașe. Ordonanța de urgență pentru modificarea și completarea Legii energiei electrice și a gazelor naturale nr. 123/2012 a apărut abia în ultima zi a anului 2021, când ea trebuia dată de la începutul lunii ianuarie a anului trecut, când s-a trecut la liberalizarea pieței de energie, arată sindicaliștii pentru publicația citată.

Citește și- Scandalos: fier vechi în loc de energie?!

Pe lângă lovitura directă încasată de consumatorii casnici din cauza facturilor, situația îi lovește pe români și indirect. Companii mari, precum Alro Slatina și Azomureș, sunt nevoite să-și închidă porțile, neavând cum să suporte prețurile actuale uriașe. Numai închiderea combinatului de la Slatina, care produce un aliaj din aluminiu de înaltă puritate folosit în industria aeronautică, ar însemna pierderea, pe întreg lanțul economic, a 40.000 de locuri de muncă, semnalează National.ro. Iar inflaţia galopantă este determinată în cea mai mare măsură de aceeași scumpire. „Din păcate preţurile la energie au continuat să crească şi în luna decembrie a anului trecut, deşi speram cu toţii să se simtă mai consistent plafonarea. Vedem că indicii de creştere sunt în continuare mari pentru energie şi gaze şi cum în indicele total al inflaţiei, de 8,2%, 70% din pondere vine din preţul la energie”, a explicat pentru Agerpres purtătorul de cuvânt al Băncii Naţionale a României, Dan Suciu.