Select Page

Nume sonore ale societății civile de la Chișinău lansează înaintea discuțiilor americano-ruse de la Geneva un apel pentru retragerea trupelor de ocupație de pe teritoriul R.Moldova. Scrisoarea este adresată președintelui american Joe Biden, dar și conducerii NATO și a Uniunii Europene. Printre semnatari se numără celebrul compozitor Eugen Doga și diplomatul Mihai Gribincea, fost ambasador în România și fost Șef al Misiunii Republicii Moldova pe lângă NATO.

Semnatarii declarației reamintesc că, deși au trecut peste 30 de ani de la dezintegrarea URSS și proclamarea Independenței Republicii Moldova, pe teritoriul acesteia încă staționează ilegal trupe rusești, pe care Moscova nu le retrage deși s-a angajat din 1999 să facă acest lucru. „Solicităm Excelențelor Voastre susținerea poziției statului nostru, care dorește să trăiască fără trupe de ocupație pe teritoriul său. Suntem ferm convinși că retragerea completă a trupelor si munițiilor ruse de pe teritoriul Republicii Moldova va crea premizele necesare pentru reglementarea definitivă a conflictului transnistrean pe cale pașnică și va contribui la consolidarea stabilităţii şi securităţii în întreaga regiune”, punctează aceștia.

Washingtonul şi Moscova au convenit la sfârșitul anului trecut să organizeze pe 10 ianuarie, la Geneva, o reuniune axată pe Ucraina şi securitatea în Europa, pe lângă cele două teme explodând, între timp, situația din Kazahstan, unde Moscova a trimis déjà trupe de intervenție. Apelul lansat de la Chișinău mai este semnat de publicistul Alecu Reniță, de diplomatul Anatol Țăranu, de prof. univ. Alexandru Arseni și de numeroase alte personalități moldovene, lista fiind în continuare deschisă.