Select Page

Dacă Ministerul Energiei ar fi dorit, Termocentrala Mintia putea produce în continuare măcar 600 de MW prin funcționarea cu 3 grupuri, iar cu 150 MW de la Paroșeni, ar fi însemnat 10% din necesarul intern, spun sindicaliștii din sistemul energetic, care avertizează că tocmai se derulează un „tun” de proporții. Ministerul Energiei vrea să vândă „cui trebuie” Termocentrala Mintia ca fier vechi, în plină criză energetică și în timp ce deschide larg porțile pentru importuri, acuză sindicaliștii. Doar decizia de retragere din exploatare de la sfârșitul anului trecut a scăzut instantaneu cu 40 milioane de euro valoarea obiectivului, acesta urmând să fie „ieftinit” prin diverse metode, până la un preț convenabil ca fier vechi pentru cumpărător, arată sindicaliștii din energie.

„Dacă mai puneam și 1.000 de MW de la Complexul Energetic Oltenia, nu mai aveam nevoie de importuri. Pentru că nu numai la Complexul Energetic Hunedoara se întâmplă lucruri. La Complexul Oltenia, din 3.500 MW putere instalată, ei merg cu 1.600 MW, pe criza asta energetică, pentru că nu-i lasă Ministerul Energiei să producă mai mult. În felul acesta au făcut loc în piață austriecilor de la OMV Petrom și importului, care vine tot din Austria”, susține într-un interviu pentru National.ro Cristian Iștoc, președintele Sindicatului Solidaritatea Hunedoara.

O firmă japoneză a vrut să modernizeze Termocentrala Mintia, dar Guvernul a refuzat, susține sindicalistul. Se putea produce lejer energie în plină criză energetică și printr-o investiție relativ mică, pentru adaptarea grupurilor la cărbunele fără sulf din Indonezia, însă… „Virgil Popescu spunea din primăvara anului trecut că trebuie să închidă Termocentrala Mintia din cauza certificatelor Co2, că sunt prea scumpe. Iar cu certificatele alea la preț de 55-60 de euro, plus 300 de lei prețul de cost, se ajungea undeva la 700 de lei MW, în condițiile în care prețul la MW a ajuns în decembrie la 2.300 de lei. Se putea activa și un mecanism de rezervă de capacitate și țineai grupurile oprite, pornind numai când piața cerea acest lucru, și nu mai aveai nicio problemă de mediu”, explică Iștoc.

Citește și: România riscă „să stingă lumina”

Dar…„Grupurile devin fier vechi. Și acum încearcă să le scoată la vânzare, probabil au și cumpărătorul, firma aceea din Constanța, GSP-ul, și trebuie să vadă cu câți bani să le-o dea, că trebuie să ieftinească termocentrala. Scoaterea grupurilor din conservare scade automat valoarea de la 100 milioane de euro la 60 milioane de euro, la prima strigare. Deci practic, ei reduc 40 de milioane de euro din preț numai prin retragerea din exploatare. Dacă nu e vândută, la următoarea licitație, prețul scade cu 30 la sută și tot așa. A fost o procedură gândită. Deja au golit uleiurile din rezervoare, turbinele nu se mai pot roti, deci clar drumul termocentralei este către fier vechi. Un singur grup energetic dacă ajunge la fier vechi are o valoare de 5 milioane de euro și noi avem 6 grupuri. Deci iei 30 de milioane de euro numai pe grupuri, fără instalațiile auxiliare, iar furnitura pentru grupul energetic nou mai valorează încă 30 milioane de dolari. Deci vă dați seama ce profit uriaș va face cumpărătorul dacă dă doar 30 de milioane de euro. Și nu mai vorbesc despre posibilitatea de a face acolo alte grupuri energetice și să facă bani privatul, în loc să facă statul”, a mai spus președintele Sindicatului Solidaritatea Hunedoara.