Select Page

ACTUALIZARE: În plin scandal alimentat din diverse direcții, copreședintele AUR, senatorul Claudiu Târziu, îi transmite ambasadorului Statului Israel în România, David Saranga, o scrisoare deschisă. Redăm integral textul acesteia:

Excelența Voastră,

Cercuri politice și mediatice interesate, de la București și din afara granițelor României, fac eforturi considerabile pentru a eticheta AUR drept o formațiune antisemită. Cea mai vehementă voce a acestui efort compulsiv este a deputatului PNL Alexandru Muraru, în a cărui trapă de dezinformator profesionist ați căzut, din păcate, și Excelența Voastră cînd ați preluat ca atare interpretarea răuvoitoare a unui comunicat AUR, făcută de adversarul nostru politic, căruia nu-i fac plăcerea să-i repet de prea multe ori numele.

O spun limpede: sîntem creștini, deci nu putem fi antisemiți. Nu am calificat Holocaustul drept o „temă minoră”, așa cum răstălmăcesc inamicii noștri politici un text în limba română, pe care se prefac, cu multă fățărnicie, că nu ar cunoaște-o. Am întreaga compasiune pentru poporul evreu care a suferit ororile sinistre ale regimului nazist și sînt ferm convins că avem cu toții, împreună, nu numai dreptul și datoria, ci chiar obligația să păstrăm vie memoria victimelor sălbăticiei totalitare, fie ea nazistă, fie comunistă.

Totalitarismele sînt șubrede, deci se prăbușesc, mai devreme sau mai tîrziu, din cauză că sînt fondate pe minciuna folositoare unor ticăloși interesați să surpe, nu să clădească. Să nimicească popoare, vieți, societăți, civilizații, pentru a le înlocui cu niște halucinații utopice. Negreșit, de fiecare dată, aceste utopii eșuează sinistru, aruncate la gheena istoriei de propriile valuri de crime.

Vă invit, domnule Ambasador, să nu ne lăsăm dezbinați de minciuna, dezinformarea și interesele meschine ale unor expirați politic fără orizont și realizări în viață. Iar personajul pe care l-am numit la început vă datorează și dumneavoastră scuze publice, din cauză că v-a indus în eroare cu o nemernică bună știință.

Claudiu Târziu

 

ȘTIREA INIȚIALĂ: Reacțiile generate de solicitarea AUR către Ministerul Educației la începutul acestei săptămâni aproape că au atins isteria. Deputatul PNL Alexandru Muraru, reprezentantul Special al Guvernului pentru Combaterea Xenofobiei și Antisemitismului, a sărit ca ars, invocând din nou scoaterea formațiunii în afara legii, iar ambasadorul Israelului la Bucureşti, David Saranga, a condamnat de îndată „atitudinea şi afirmaţiile jignitoare ale unor lideri politici care au considerat potrivit să califice genocidul din timpul Holocaustului drept o «temă minoră» de abordat în sistemul educaţional din România”.

În timp ce numeroase publicații s-au grăbit să țină isonul acestui tip de reacții, Victor Ciutacu, jurnalist cu origini evreiești, punctează necruțător pe pagina sa de facebook: „Introducerea disciplinei şcolare “Istoria Evreilor. Holocaustul”, laolaltă cu dezbaterea publică pe tema asta, este o tâmpenie grandioasă. O nouă încercare penibilă a autorităților noastre, în frunte cu inadecvatul ăla înalt care gândește la fel lent precum vorbește, de a se pune bine cu evreimea mondială și punct. Da, Holocaustul e o perioadă neagră a istoriei universale (nu un episod minor, cum a gafat Claudiu Târziu) și trebuie studiat în școli. La Istorie, materie care există de când lumea în toate programele școlare. Nu trebuie inventată o materie suplimentară pentru asta. După logica asta strâmbă, mă întreb când o să apară ca materie de sine stătătoare și Istoria Egiptenilor. Sau a…completați voi pe linia punctată”, scrie realizatorul România TV.

„Pe mine, băiat născut dintr-o mamă pe care înainte de căsătorie o chema Gurwitz, provenită dintr-o familie de rabini trecută prin pogromuri, deci evreu după regulile acestei religii, deja mă irită la maxim băgarea-n seamă și victimizarea vârfurilor veșnicului institut “Elie Wiesel”. România, țară care (oricât ar nega naționaliștii de pripas evidența) a persecutat și a trimis la moarte evrei, și-a plătit după 1989 cu vârf și îndesat “amenda”. Sigur, n-ai cum să aduci înapoi morții de la groapă, iar durerea familiilor (câte mai trăiesc) nu poate fi ștearsă, dar autoculpabilizarea asta devenită politică de stat e grețoasă. N-am văzut atâtea străbateri publice în marea Germanie, autoarea de facto a politicilor de decimare în masă a evreilor. Iar nemții zău că ar avea de ce să-și pună cenușă-n cap încă vreo câteva secole de-acum încolo…

Îl apreciez pe David Saranga, mi se pare că-și face exemplar treaba ca ambasador, dar, dacă s-ar putea opri un pic din exercițiile de PR și autoadmirație, i-aș putea spune, în particular, unde greșesc ai lui. Și de ce, dacă își vor perpetua tipul ăsta de atitudine dominatoare, nu vor fi niciodată iubiți. Temuți, da, respectați, poate, îndrăgiți, din păcate, niciodată”, mai scrie Victor Ciutacu pe Facebook.

Întregul scandal survine după ce Alianţa pentru Unirea Românilor i-a cerut ministrului Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, să nu excludă Limba română, Istoria şi Limba Engleză dintre disciplinele la care se organizează olimpiade. În comunicatul de presă, AUR atrage atenţia că, în ultimii ani, a putut fi constatată „o acţiune sistematică de subminare a calităţii învăţământului din România prin ridicarea la rangul de «materii» a unor teme minore sau care pot face obiectul unor simple lecţii în cadrul materiilor existente (ex. educaţie sexuală, istoria Holocaustului, etc.), în paralel cu reducerea importanţei acordate materiilor fundamentale pentru formarea noilor generaţii: ştiinţele exacte, Limba şi literatura română, Istoria naţională”.