Select Page

„Avem nevoie urgent de muncitori în construcții, producție și HoReCa. Astăzi se caută muncitori în toate domeniile. Circa 30.000 de muncitori vom mai recruta până la finalul primului semestru din 2022”, anunță Yosef Gavriel Peisakh într-un interviu pentru Profit.ro. General Manager la Work From Asia, companie de recrutare a muncitorilor străini activă în România din 2010, Peisakh susține că 90% dintre cei recrutați prin firma sa își duc la bun sfârșit contractul și că aceștia „sunt mult mai harnici decât românii”. Compania aduce în țară muncitori din Asia și Africa.

Guvernul a majorat anul trecut substanțial numărul avizelor care pot fi acordate muncitorilor străini în 2022, la 100.000 de lucrători: exact cât indică și estimările companiei. Asta după ce și plafonul de 25.000 angajați stabilit pentru 2021 fusese dublat la mijlocul anului trecut. În vară, când Guvernul a ridicat limita la 50.000 de muncitori străini, premierul Cîțu argumenta că necesarul de forță de muncă pe piață este de 160.000 de lucrători.

Citește și: Se „dichisește” aducerea de străini în România?

Fenomenul are loc în timp ce milioane de români sunt plecați la muncă în țările din vestul Europei, mânați de salariile mici sau… de lipsa locurilor de muncă. În ultimii ani, marile companii străine de la noi se plâng pe aceleași „acorduri” că nu găsesc suficienți lucrători pe piața locală: adică fără să apropie ofertele salariale de cele din vest, situație care i-ar face pe mulți dintre românii plecați să se întoarcă acasă. Coincidență sau nu, la guvernanți nu a prins nici ideea de a atrage prin politici articulate muncitori din comunitățile românești din jurul țării pentru a acoperi deficitul, idee avansată inclusiv din rândul antreprenorilor români în ultimii ani.