Select Page

Fostul ambasador al Republicii Moldova la București, Mihai Gribincea, susține că unica soluție pentru Chișinău în cazul unei invazii a Ucrainei de către Rusia ar fi ca Armata Română să avanseze și să ia poziții de apărare la linia Nistrului, întrucât nu există nicio garanție că trupele rusești s-ar opri până la Prut.

„Soluția cea mai bună ar fi ca atunci când Rusia va începe atacul asupra Ucrainei, trupele române (la invitația Guvernului sau Președintei M. Sandu) să se pună în mișcare și să ia sub apărare teritoriul fostei Basarabii. Deci, revenirea la frontiera pe Nistru, existentă până la 1940 și schimbată prin forță de ruși. Nu există nicio garanție că hoarda lui Putin se va opri la frontiera de Est a RM și nu va avansa până la Prut”, scrie Mihai Gribincea pe pagina sa de Facebook.

Diplomat de carieră și autor de studii esențiale, Mihai Gribincea a fost ambasador în România din noiembrie 2015 până în iulie 2020. Între 1992 – 1998 a fost angajat al Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Moldova, calitate în care a activat în cadrul Ambasadei Republicii Moldova în Federația Rusă, iar apoi ca șef al Departamentului Securitate Europeană și probleme politico-militare. Afirmațiile sale vin în contextul în care Vladimir Putin a cerut nu numai ca NATO să renunțe la aderarea Ucrainei, ci ca orice altă fostă republică sovietică să fie exclusă dintr-un eventual parcurs de aderare.

Mesajul lui Gribincea este întărit de poziția analistului de la Chișinău Nicolae Negru. Acesta remarcă, după Summitul Parteneriatului Estic din 15 decembrie, că dincolo de formule vechi ce par „să reflecte un timp încremenit”, în declarația comună nu se anunță „niciun pas, oricât de mic” în întâmpinarea eforturilor de aderare la UE ale statelor estice. „Reunirea e de fapt singura noastră de salvare”, concluzionează Nicolae Negru în articolul său din Ziarul Național.