Select Page

Bolnavii de covid ar trebui să aibă parte de consultul psihologului și al al psihiatrului, întrucât acestea „pot preveni actul suicidal cu final letal”, este principala concluzie a unui studiu prezentat vineri, la Facultatea de Medicină din Sibiu, în cadrul conferinţei „Psihiatrie şi Psihologie Medico-Legală”. Realizatorii studiului, medicii Roxana Crişan, Elena Topîrcean şi Silviu Morar, medicul legist şef de la Sibiu, susțin că „pandemia de COVID-19 poate declanşa tentativele de suicid şi duce chiar la suicid”, relatează Agerpres.

Citește și: Secvențe din pandemie: izolare și efecte

Studiul prezintă cazul unui sibian în vârstă de 74 de ani, diagnosticat cu COVID-19, care s-a spânzurat acasă, în timp ce soţia era internată în spital din aceeași cauză. Bărbatul s-a sinucis în carantină, medicii acreditând ideea că el evita să meargă la spital și de ruşine, fiindcă suferea de prostată.

„Motivele considerate cu rol în sinucidere: soţia diagnosticată cu COVID-19, internată. În perioada imediat anterioară decesului s-au identificat tristeţe şi nelinişte, izolarea de familie, de prieteni, frica de boală, frica de spitalizare. Acesta nu dorea să ajungă în spital datorită hipertrofiei beningne de prostată, care îi conferea disconfort urinar, teama să nu se facă de ruşine în spital din cauza problemelor urologice. Au fost identificaţi mai mulţi factori de risc pentru suicidul realizat în pandemia de COVID, astfel nelinişte, tristeţe, frica şi anxietatea, izolare, singurătate, carantinare, dar şi bolile asociate care au dezechilibrat sănătatea mintală ducând la suicid realizat”, au concluzionat medicii legişti în acest caz. Potrivit necropsiei, infecţia  era „în formă minimă” în momentul sinuciderii, dar  „consecinţele psiho-emoţionale ale pandemiei COVID-19 şi ale infecţiei SARS-CoV-2 au avut un rol contributiv important în facilitarea suicidală”.