Select Page

Dacă nu construim urgent noi centrale de producere a electricităţii din surse nepoluante, România va ajunge în scenariul apocaliptic în care va trebui „să stingem lumina”, a afirmat Bogdan Badea, preşedintele directoratului Hidroelectrica, în comisia de anchetă parlamentară privind cauzele preţurilor mari la energie. Badea susține că multe dintre investiţiile în hidrocentrale ale companiei sunt blocate de autorităţile de mediu, pe motiv că ar distruge habitatele naturale.

„Vreau să aduc la cunoştinţă comisiei parlamentare de anchetă privind preţul energiei existenţa unor incoerenţe legislative care nu sunt de azi, de ieri. Au fost de-a lungul timpului în România şi au generat contradicţii între actele normative în vigoare, iar interpretarea lor a dus la situaţii absurde. Trebuie să vedem cum se pot corecta aceste situaţii absurde, astfel încât, respectând directivele europene şi legislaţia naţională, să ne atingem obiectivele”, a declarat Badea în fața parlamentarilor, potrivit Agerpres.

El a arătat că amenajările hidroenergetice nu distrug, ci creează habitate, iar zonele unde au fost construite hidrocentrale au fost ulterior desemnate situri Natura 2000. Mai mult, acesta sugerează că legislația de mediu impusă României pune în unele situații reale piedici. El a arătat că există situații aberante, în care Hidroelectrica vrea să schimbe echipamente vechi cu unele noi iar autorităţile de mediu cer pentru asta studii de impact care durează ani de zile. „Este profund anormal. Este un exemplu de legislaţie care trebuie modificată. Nu cred că încălcăm vreo directivă europeană, nici legislaţia naţională. Nu există un impact suplimentar, sunt lucrări de mentenanţă normale”, a precizat şeful Hidroelectrica.

Citește și: Când independența energetică a rămas amintire

„Targetul (de reducere a emisiilor pe care şi l-a asumat România – n. r.) este, din păcate, unul extrem, extrem de urgent. Suntem în ceasul al treisprezecelea, nici măcar nu mai suntem în ceasul al doisprezecelea în ceea ce priveşte tranziţia spre un sector energetic mai verde. Vedem că avem deficit de capacităţi de energie de ani de zile, ceea ce în România nu s-a mai întâmplat, preţul carbonului este la un nivel fără precedent, ceea ce va genera premisele închiderii accelerate a centralelor pe bază de combustibili fosili şi trebuie să punem ceva în loc foarte repede, altfel vom ajunge, sigur, în acel scenariu apocaliptic în care va trebui să stingem lumina. Aceasta este realitatea”, a subliniat şeful Hidroelectrica.