Select Page

Eric Zemmour, candidatul naționalist la alegerile prezidenţiale, şi-a invitat duminică susţinătorii „să schimbe cursul istoriei” şi să pornească la „recucerirea” Franţei. „Sunteţi 15.000 astăzi! 15.000 de francezi care au sfidat sistemul de politically correct, ameninţările extremei stângi şi ura presei”, le-a spus jurnalistul în vârstă de 63 de ani celor strânși duminică la primul miting din regiunea pariziană, potrivit AFP.

Zemmour, al cărui slogan oficial este „Imposibil nu este un cuvânt francez” (citat atribuit lui Napoleon), îşi construieşte discursul electoral de mai multe luni pe respingerea imigraţiei şi a islamului, despre care susține că ameninţă „un popor francez ce este aici de 1.000 de ani şi care vrea să rămână stăpân la el acasă”. Totodată, el acuză pierderea suveranității „în mâinile tehnocraților și judecătorilor europeni, care au jefuit poporul francez de abilitatea de a-și controla destinul, în numele unei fantezii- Europa care nu va fi niciodată o națiune”, după cum a punctat în discursul de la lansarea candidaturii.

„Aţi auzit spunându-se că sunt un fascist, un rasist, un misogin”, a mai afirmat la manifestația de duminică Eric Zemmour, condamnat în două rânduri pentru incitare la ură rasială, înainte de a se prezenta drept un francez urmărit de „o haită de politicieni, jurnalişti şi jihadişti”. Și asta pentru că „miza este imensă: dacă câştig, acesta va fi începutul recuceririi celei mai frumoase ţări din lume”, a promis candidatul, moment în care mulțimea extaziată a explodat: „Suntem la noi acasă! Suntem la noi acasă!”

Adeseori catalogat ca extremist de dreapta, Zemmour se descrie drept bonapartist și gaullist. El a provocat indignare, cu atât mai mult cu cât este descendent al unei familii de evrei berberi din Algeria, și prin intenția anunțată de a abroga legea Gayssot, care incriminează în Franța negarea Holocaustului. Deocamdată, Eric Zemmour este cotat pentru alegerile din 10 aprilie 2022 cu 13-17% popularitate de sondajele de opinie.