Select Page

Generalul Nicolae Ciucă anunță din start prioritățile pe care le urmărește din fruntea alianței care asigură de joi guvernarea: impunerea certificatului verde la locul de muncă și schimbarea Constituției. Premierul dorit de Klaus Iohannis afirmase imediat după numire că face „apel la toţi parlamentarii să înţeleagă şi să finalizeze procesul de adoptare a legii pentru certificatul verde”. În discursul ședinței de învestitură din Parlament a anunțat-o și pe cea de-a doua: „în scopul îndeplinirii tuturor obiectivelor pe care ni le propunem este necesară reformarea statului prin revizuirea Constituției României, descentralizarea României.”

Shimbarea Constituției a apărut ca subiect de negociere încă de la primele discuții dintre PNL și PSD, voci din politică vehiculând că unele modificări ar fi dorite de actualul șef al statului, care se visează premier după expirarea ultimului mandat de președinte.

Prezent la guvernare, UDMR militează de mult pentru obținerea autonomiei maghiarilor, folosind adeseori formule ca „descentralizare” și „regionalizare” pentru a stârni mai puține reacții negative din partea românilor. Aflată în plin parcurs de centralizare, și Uniunea Europeană urmărește regionalizarea, care ar slăbi nucleele clasice de putere din statele naționale. Iar în guvern se află din nou Vasile Dâncu, fost vicepremier în guvernul de tehnocrați Cioloș și membru al „grupului de la Cluj” care a mai încercat să facă descentralizarea/regionalizarea pe mâna guvernării PSD. Grupul de experți din care a făcut parte în acest sens a reușit „performanța” de a emana un proiect respins în unanimitate și in corpore de CCR! Adică… nimic din planul de regionalizare gândit la acea vreme de actualul Ministru al Apărării nu a respectat Constituția!