Select Page

Românul- persoană fizică nu va mai putea crește pentru consum mai mult de cinci porci în gospodăria familiei, potrivit unui proiect de lege adoptat de Senat. Inițiată de UDMR și susținută de PSD, PNL și USR, „legea porcului” vine și cu alte prevederi ce ridică întrebări și stârnesc critici: animalele vor fi crescute doar pentru îngrăşare și consum propriu, fiind interzisă inclusiv reproducerea acestora în gospodărie, în vederea obținerii unei noi generații. Persoanele care dețin „exploatații comerciale” înregistrate în Sistemul Naţional de Identificare şi înregistrare a Animalelor vor putea să crească, totuși, până la 15 porci și chiar să dețină o scroafă însămânțată artificial.

Invocând eliminarea „samsarilor” și controlul pestei porcine, legea le scoate porcilor din meniu tradiționalele „lături”, micii crescători fiind constrânși să nu le mai dea animalelor „resturi alimentare”. Ba chiar nici „furaje de origine vegetală pe o perioadă de cel puţin 30 de zile de la recoltarea acestora”. În schimb, dolofanii trebuie crescuți în spații îngrădite. Și dotate cu facilități care să-i permită îngrijitorului să-și schimbe hainele și galoșii de câte ori intră sau iese din adăpostul cu pricina. Și cu spații de dezinfectare a încălțărilor. Mai mult: trebuie „să fie evitate sau excluse vizitele nejustificate ale unor persoane străine/neavizate la nivelul adăpostului porcinelor”. Cum ar veni, „faceți poze la copii, nu dați banii pe prostii”, dacă vor să vadă cu ochii lor purcelul și să-i arunce vreun cotor de măr sau vreo mână de trifoi. Evident, ca la orice chestie bine rânduită, nimic nu se face fără să anunți: de la orice „modificare a stării de sănătate”, la orice sacrificare. Totuși, o scăpare: bă, da` niște  Mozart n-ar fi ascultat și ei la vreo instalație audio, acolo, în adăpost ?!

Citește și: Coșmarul din Grânar

Era un banc acum niște ani… Cică i se dusese vestea unui țăran pentru porcii pe care-i creștea. Și trage la un moment dat la el o limuzină din care coboară unul tras la patru ace și-l ia la întrebări, în timp ce porcii pășteau prin fața casei. În cele din urmă, tipul îi dă o amendă groasă  în numele unei asociații pentru protecția drepturilor animalelor, când aude că moșul îi face pe dolofani atât de faini din păscut, lături și poame căzute timpuriu. Se mai înțeapă moșul de vreo două ori, cu alți tipi la patru ace, alte asociații și alte motive, de pică pe gânduri. Și la următoarea vizită de limuzină îi răspunde tipului: „Sincer, nu știu exact ce mănâncă: eu le dau în fiecare dimineață câte o sută de mărci și își aleg singuri. Puteți să-i întrebați pe ei…”