Select Page

„Nu este o nebunie să forțezi muncitorii români să plece peste hotare și să te lauzi că aduci forță de muncă din Asia?” întreabă ing. Adriana Iftime, director general al Federației Patronatelor Societăților din Construcții, după anunțul eliminării facilităților fiscale pentru angajații din acest sector. Patronatele avertizează că se va intra într-un deficit major de forță de muncă, iar cei 100.000 de muncitori străini, pregătiți să vină în România, nu vor rezolva problema.

„Muncitorii care vin de afară vin cu costuri mai mari din start. Sunt costuri pentru promovarea forței de muncă străină, pentru aducere în țară, transportul, cazarea, trebuie să le asiguri niște condiții pentru a-și vizita familiile la nu știu ce perioadă, sunt unii care au pretenții să le asiguri chiar și bucătar și să le respecți obiceiurile lor, cultura, tradițiile lor. Este și o problemă foarte serioasă cu asigurarea cazării.(…) Probabil că unii vor spune că țările din Europa de Vest folosesc foarte mult muncitorii străini, dar muncitorii străini sunt de la doi pași de ei, din România, Bulgaria, Polonia”, explică Iftime pentru un articol semnat de Claudia Marcu în National.ro.

Eliminarea facilităților fiscale pentru sectorul construcții a fost asumată de guvernanți prin PNRR, mecanism european care proiectează o infuzie teoretică de 17 miliarde de euro în acest sector al economiei românești. Tot teoretic, reducerea facilităților ar trebui să fie una lentă, treptată. Însă… „ Ce ne-a îngrijorat și mai tare a fost că cei de la Ministerul Finanțelor, cam de vreo lună încoace, spun că vor să reducă facilitățile din 2022”, punctează ing. Adriana Iftime, director general al FPSC.