Select Page

Statele Unite condamnă Rusia pentru efectuarea testului „periculos și iresponsabil” prin care a aruncat în aer cu o rachetă un satelit propriu, manevră despre care afirmă că a pus în pericol echipajul de la bordul Stației Spațiale Internaționale, relatează BBC. „Testul a generat până în prezent peste 1.500 de resturi orbitale urmăribile și sute de mii de resturi orbitale mai mici care amenință acum interesele tuturor națiunilor”, a declarat  purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Ned Price, conform Mediafax.

Stația orbitează la o altitudine de aproximativ 420 km și are în prezent șapte membri la bord, nevoiți să se adăpostească în capsule în urma exploziei. Și Ben Wallace, secretarul britanic al Apărării, s-a declarat indignat, arătând că testul denotă un dispreț total față de securitatea, siguranța și durabilitatea spațiului (…) Resturile rezultate în urma acestui test vor rămâne pe orbită, punând în pericol sateliții și zborurile spațiale umane pentru mulți ani de acum încolo”, a adăugat el.

Citește și: Risc sporit de „izbucnire accidentală” a unui război cu Rusia

Gestul survine într-un moment oricum tensionat cu Rusia, pe fondul căruia SUA au decis suplimentarea forțelor armate și dotărilor sale din Europa. Comandamentul 56 Artilerie al Statelor Unite, cu sediul la Wiesbaden (Germania), a fost repus în funcțiune săptămâna trecută, scrie România Liberă, care anunță și sporirea trupelor americane din România. Presa occidentală dezvăluie că unitatea de la Wiesbaden reprezintă o bază nucleară unde Statele Unite dețin rachete hipersonice ce ar lovi Moscova în mai puțin de 22 de minute.