Select Page

Deputaţii AUR au intrat peste membrii comisiei de sănătate care se reuniseră luni să lucreze pe amendamentele depuse la proiectul de lege privind certificatul verde la locul de muncă. Gestul a survenit după ce Biroul permanent al Camerei Deputaţilor a decis, la solicitarea grupului parlamentar al USR, urgentarea procesului legislativ în cazul proiectului căzut la Senat. Co-preşedintele AUR, George Simion, i-a acuzat pe parlamentarii de la PNL, USR şi PSD că vor să treacă amendamentele pe repede înainte, pentru a grăbi votul, deşi termenul pentru depunerea amendamentelor este 12 noiembrie.

Citește și: Fără „certificat” la muncă. Deocamdată!

„Ce facem, domnule Rafila, cu cei care au anticorpi, cum sunt eu, că mi-am făcut test. O să ziceţi mâine-poimâine că nu mai am acces în Parlament?”, l-a întrebat Simion pe deputatul Alexandru Rafila, cu referire la controversata excludere dintre categoriile eligibile pentru obținerea certificatului verde a celor care dovedesc printr-un simplu test că au anticorpi. „Nu cred, Constituţia ne interzice să spunem aşa ceva”, a răspuns Rafila, potrivit stiripesurse.ro.

Preşedintele comisiei de sănătate, liberalul Nelu Tătaru, a fost întrebat ce se întâmplă cu angajaţii care nu pot face vaccinul anti-COVID. „În acest moment noi luăm de la zero această iniţiativă legislativă, adică de la forma iniţială. (…) Suntem deschişi, în acest moment, la Camera Deputaţilor, să discutăm toate amendamentele, ca acest proiect să treacă”, a spus Tătaru.

În aceeași zi, Alianța pentru Unirea Românilor a dat un comunicat în care califică impunerea cotei de 60% cadre didactice vaccinate ca fiind discriminatorie și cere de urgență Ministerului Educației să revină asupra deciziei impuse de Raed Arafat.

Ne aflăm în cel de-al treilea an școlar în care educația este grav afectată de decizii politice, iar copiii au cel mai mult de suferit, deși interesul lor ar trebuie să primeze în toate deciziile care îi privesc. Așa cum a recunoscut chiar ministrul Sorin Cîmpeanu, sistemul de „învățământ online” este nesatisfăcător și încalcă cerințele pe care le impune Legea Educației. Calitatea actului educațional a scăzut dramatic, o parte dintre elevii români aflându-se de facto în stare de abandon școlar. Lipsa contactului cu factorul uman, cu pedagogul, dar și cu colegul de bancă, răpesc copilului o resursă majoră pentru dezvoltarea sa educațională și psiho-socială. Alianța pentru Unirea Românilor consideră că măsura nu doar contravine legii – pentru că guvernanții ignoră interesul beneficiarilor actului educațional, copiii – dar este și lipsită de orice rațiune practică. În plus, ea agravează discrepanțele dintre elevii din medii urbane și cei din medii rurale sau defavorizate, unde de regulă rata de vaccinare este mai redusă, acestea fiind și zonele în care s-au înregistrat cele mai mari probleme cu „școala online” din cauza infrastructurii deficitare, a lipsei dotărilor și a lipsei cadrelor didactice, a declarat deputatul George Simion, co-președinte AUR.

Condiționarea redeschiderii fizice a școlilor de statutul vaccinal al personalului unităților de învățământ este și profund imorală, autoritățile încercând să transfere vina pentru incompetența și nesocotința lor către cele mai vulnerabile categorii profesionale, învrăjbind profesorii cu părinții și sporind tensiunea socială aflată oricum la cote ample. Nu în ultimul rând, prin aceste măsuri discreționare sunt afectați părinții, bunicii și toți membrii familiilor în care există copii cu vârstă școlară, cărora incertitudinea și arbitrariul aduse de guvernul demis Cîțu le fac viața tot mai dificilă. În concluzie, deși educația a fost declarată, pe hârtie și în discursurile politice, prioritate națională, trăim vremuri în care copiii sunt privați de acest drept, în timp ce guvernanții instrumentează politic situația cauzată de pandemie. Atragem atenția că efectele perturbării actului educațional sunt deja grave. Continuarea pe această cale va produce efecte incalculabile asupra generației care peste câțiva ani va trebui să facă față provocărilor vieții”, a subliniat senatorul Claudiu Târziu, co-președinte AUR.