Select Page

După ce a pus pe butuci exploatarea de cărbune și producția de energie aferentă, Guvernul Cîțu galopează prin „tranziția verde” dictată de la Bruxelles către…aterizarea pe peleți! Ministrul Energiei, Virgil Popescu, şi Bjorn H. Knappskog, director general al companiei Arbaflame, au semnat marţi o scrisoare de intenţie pentru a transforma activitatea CET-ului de la Paroşeni în una „sustenabilă din punct de vedere al emisiilor de CO2”.

Potrivit unui comunicat al ministerului, compania norvegiană va înlocui cărbunele care stă la baza funcţionării Centralei de la Paroşeni cu peleţii produşi de Arbaflame. Pe termen lung, ar fi promisă şi construirea unei fabrici pentru producţia acestor peleţi în România. „Am promis, am făcut! Astăzi am semnat un acord istoric pentru Sistemul Energetic românesc şi pentru Valea Jiului. Acest parteneriat presupune o decarbonificare masivă, pentru că vom înlocui huila arsă în CET Paroşeni cu peleţi produşi în mod sustenabil, cu o rată scăzută de emisii de CO2.(…) Testele vor începe în prima parte a anului 2022, ceea ce ne face să fim foarte aproape de momentul în care va începe decarbonificarea Văii Jiului”, a declarat Virgil Popescu pentru Digi24.

Citește și: Un „sabotor nobil” al viitorului României

Informația este una cel puțin surprinzătoare, în condițiile în care guvernanții s-au angajat prin PNRR să elimine încălzirea cu lemne în anii următori, iar președintele Klaus Iohannis a promis la summitul pentru climă de la Glasgow că România își va proteja pădurile. Potrivit companiei norvegiene, densitatea energetică a peleţilor Arbacore corespunde cu 76% din valoarea energetică a cărbunelui, iar aceștia pot fi arși pe platforma existentă la Paroșeni.