Select Page

George Simion și Claudiu Târziu au anunțat chiar în prima zi a lui noiembrie că AUR demarează procedura pentru suspendarea președintelui Klaus Iohannis. Liderii formațiunii promiseseră imediat după demiterea Guvernului Cîțu că vor recurge la această măsură dacă actualul Președinte nu va propune rapid o formulă viabilă pentru guvernarea și scoaterea țării din impas.

„O vorbă românească spune că peștele se împute de la cap. Este momentul! Au existat două nominalizări pentru funcția de prim ministru, care nu au întrunit o majoritate parlamentară. Conform Constituției, pe care Klaus Iohannis pe toată durata mandatului a călcat-o în picioare, trebuie să ajungem la alegeri anticipate și pentru a economisi nervii și banii românilor trebuie să mergem și la referendum pentru demiterea președintelui. Vom merge către români și îi vom ruga să semneze. AUR va strânge semnături în fiecare localitate din țară și în Diaspora, pentru că și acolo a primit foarte multe voturi Klaus Iohannis. (…) Vom merge până la capăt și sperăm ca celelalte partide parlamentare nu se vor lăsa intimidate”, a spus George Simion în cadrul declarației de la Palatul Parlamentului.

Eșecul învestirii Guvernului Ciucă a devenit certitudine încă înainte de vot, PSD anunțând luni că se va opune instalării acestuia la Palatul Victoria. Pe lângă AUR, și USR va vota împotrivă, iar liberalii se văd confruntați și cu opoziția celor 11 colegi din „gruparea Orban”. Cei de la AUR au anunțat că au déjà câteva semnături pentru suspendarea „primului turist al țării” și din rândurile liberalilor.

„Ce trebuie să înțelegem astăzi e că demersul nu e un moft, l-am avertizat când am fost la Cotroceni că dacă va nominaliza iar un guvern fără șanse, e datoria noastră să îl demitem. E deja o datorie. Nu e o mișcare de joc politic, de marketing, e o responsabilitate pe care nu au fost în stare să și-o asume alții. Domnul președinte Klaus Iohannis a încălcat în nenumărate ori Constituția în rarele ocazii în care a fost prezent în țară, pentru că după cum știți în mare parte din ani a fost absent. A trădat poziția de președinte, a făcut-o să pară una de bășcălie. A ajuns în folclorul urban cu această poziție. Căderea  demnității unui președinte înseamnă căderea demnității unui stat. Noi avem nevoie de un stat puternic, nu de un stat eșuat.(…) Parlamentarii celorlalte partide sunt rugați să ia în serios demersul nostru și să facă ceea ce trebuia să facem de mult, să îl suspendăm pe Klaus Iohannis”, a spus și Claudiu Târziu în cadrul declarației de la Parlament.