Select Page

Un sondaj referitor la România, difuzat de publicația europeană Politico.eu, dă fiori prin opțiunile electorale pe care le relevă pentru sfârșitul lunii octombrie. Potrivit sondajului, PSD se distanțează autoritar la 37% din opțiunile de vot ale românilor, PNL ajungând la jumătate din scorul social-democraților, cu 19%. AUR confirmă ocuparea celui de-al treilea loc în preferințele românilor cu 15%, USR are 13% și UDMR 5%.

În condițiile în care ar rămâne un procent de 13% la redistribuire de la partidele care nu trec pragul electoral, PSD ar ajunge la 42-43% din mandate în caz de alegeri anticipate, ceea ce i-ar asigura majoritatea cu UDMR și parlamentarii minorităților, remarcă jurnalistul Bogdan Tiberiu Iacob pe Inpolitics.ro.

Sondajul nu surprinde, însă, criza internă din PNL și posibilele sale efecte. Liberalii se află în situația unei „scurgeri” importante de parlamentari, după ce fostul președinte al partidului, Ludovic Orban, a părăsit grupul PNL din Parlament și a anunțat că ar înființa o nouă formațiune. În doar câteva zile, 11 parlamentari i-au urmat exemplul, părăsind grupul parlamentar al PNL. „Gruparea Orban” dă de înțeles  că nu va vota pentru „Guvernul Ciucă” dorit de Klaus Iohannis.

Pe de altă parte, tendința ascendentă a Alianței pentru Unirea Românilor în preferințele electoratului pare chiar mai pronunțată, potrivit unui alt sondaj recent. Datele furnizate de Sociopol în urmă cu doar câteva zile relevă că partidul AUR și-ar fi dublat scorul la niciun an de la intrarea în Parlament, ajungând pe locul doi în preferințe românilor, cu 21% intenție de vot.