Select Page

Obligativitatea certificatului verde pentru angajații de la stat și pentru cei din mediul privat, acolo unde activitatea se desfășoară cu peste 50 de persoane în același loc, a căzut la vot în Senatul României. Proiectul avea nevoie de 69 de voturi pentru, fiind lege organică, și a întrunit doar 67.

Proiectul este unul controversat, trezind suspiciuni legate de respectarea dreptului la muncă, ce nu poate fi îngrădit, potrivit Constituției. Legea ar permite concedierea angajaților care nu prezintă la lucru „certificatul verde” și este cu atât mai scandaloasă cu cât inițial era vorba doar despre personalul sanitar, celelate categorii ajungând să fie vizate după ce liberalii Cîțu și Turcan au introdus un amendament în acest sens. O altă bizarerie este faptul că obținerea „certificatului” nu poate fi făcută printr-o simplă testare a nivelului de anticorpi, deși importanța imunității dobândite natural este recunoscută de către lumea științifică.

Comisia pentru drepturile omului respinsese proiectul, însă acesta a fost trecut marți seara, târziu, prin Comisia de sănătate și cea juridică. Senatorii AUR și cei ai PSD au votat împotrivă, câteva abțineri din rândul „liberalilor lui Orban” consfințind rezultatul insuficient pentru aprobare din plenul Camerei. Proiectul de lege va merge la Camera Deputaților.

Citește și: AUR se opune „certificatului” și cere statistici transparente

Întregul scandal din sfera politică s-a consumat în timp ce datele unui sondaj realizat de Avangarde arată limpede că printre români nu există o majoritate care să dorească vaccinarea pentru toți cetățenii. În ciuda adevăratului asalt mediatic la care asistăm împotriva nevaccinaților, doar 7% dintre cei care au răspuns la sondaj consideră că acești oameni sunt vinovați pentru criza sanitară recentă. Conform datelor, 39% dintre români cred că vaccinarea nu este necesară, 2% doresc vaccinarea doar pentru persoanele de peste 55 de ani, 46% ar dori vaccinarea pentru toată lumea, în timp ce 13% nu au știut sau nu au răspuns. Românii sunt, însă, aproape unanimi când vine vorba de testare: 82% doresc ca statul să ofere teste gratuite cetățenilor!