Curg criticile față de numirea generalului Nicoale Ciucă de către Klaus Iohannis pentru ocuparea funcției de prim-ministru. Fosta purtătoare de cuvânt a Serviciul de Telecomunicații Speciale, Daniela Iuliana Tobă, care a mai lucrat pentru MApN și SPP lovește în plin pe pagina sa de facebook: „doar civilii necunoscători ai sistemului pot crede azi că Ciucă este vreo soluţie la dezastrul care abia începe în România. Ciucă e doar o sculă obedientă, cu o carieră fardată şi cu un caracter pus la îndoială chiar de către cei cu care a lucrat, o sculă culeasă din sistem pentru a executa ordine fără a pune întrebări. Atît.”

Alina Mungiu Pippidi vorbește pe România curată despre o reputație fabricată de către Statul Paralel în cazul lui Nicolae Ciucă, pe care îl numește „generalul armatei moarte”. Un atac asupra unei patrule de noapte românești în 2004 „devine, în relatări ulterioare de pe Hotnews, Romania Actualitati, Magazin Istoric, ”bătălia de la Nassiria” o poveste spusă de o mînă de jurnaliști obscuri care devine o bătălie și un mit fără nici un fel de dovezi (cum ar fi un extras dintr-un jurnal de luptă). Nici o coroborare, de nicăieri, și mai sunt oameni în armată și familii care jelesc pe cei căzuți în Iraq și Afghanistan care nu au loc în Muzeul Militar. Dar așa fabrică Statul Paralel reputațiile. Și iată una care ajunge la maturitate, la momentul pentru care a fost pregătită, adică momentul în care singura entitate capabilă să construiască o majoritate e chiar SP, că nimic altceva nu taie prin toate partidele. Politica a eșuat, așa infiltrată cum era. Hai cu gradul mai pe față”, scrie Alina Mungiu Pippidi.

Fără menajamente punctează și jurnalistul Marius Ghilezan: „România este demult o țară a experimentului “bine făcut.” Viitorul ei este pregătit doar în laboratoarele străine.(…) Noua administrație Ciucă (doar pentru etimologi ciucă înseamnă “ocupație favorită”) va institui comandamentul de apărare națională contra adevăratului inamic: coronavirusul. Restul sunt fantasme și adversari inventați, pentru a mai scoate din trezorerii bani, când pe burse companiilor americane de armament le îngheață acțiunile”, scrie Ghilezan într-un editorial pentru România Liberă.

Citește și: PNL „pus între paranteze”?

Grăitoare sunt și rezultatele unui sondaj de pe pagina Radio Europa Liberă, prin intermediul căruia cititorii sunt invitați să catalogheze numirea generalului Nicolae Ciucă de către Klaus Iohannis pentru fotoliul de premier: 72% dintre cei care au votat consideră că „este improprie numirea unui militar, chiar în rezervă, la șefia Guvernului.” 17% consideră că „este o soluție de compromise care nu va dura mai mult de șase luni”, iar 11% că „e nevoie de dsiciplină militară pentru stoparea pandemiei”.