Select Page

Premierul polonez Mateusz Morawiecki avertizează, într-o scrisoare adresată celorlalţi lideri europeni, asupra riscului ca UE să devină un „organism gestionat într-un mod centralizat de instituţii lipsite de orice control democratic”. El face apel la liderii europeni să rămână „deschişi la dialog” privind o reformă a UE, relatează Agerpres.

Scrisoarea este lansată chiar înaintea întâlnirii liderilor europeni de săptămâna aceasta şi la puţin timp după un verdict al Tribunalului Constituţional polonez, emis la începutul lunii, care pune sub semnul întrebării primatul dreptului comunitar. Tribunalul polonez a statuat că anumite pasaje din tratatele UE sunt „incompatibile” cu constituţia poloneză şi a avertizat Curtea de Justiţie a UE împotriva oricărei ingerinţe în reformele judiciare din Polonia. Verdictul a fost criticat de alţi membri ai UE, precum Franţa şi Germania, dar nu şi de Ungaria. Acesta ar putea reprezenta, potrivit mai multor analişti, un prim pas spre ieşirea Poloniei din UE.

Morawiecki a dat asigurări în scrisoare că Polonia va rămâne un „membru loial” al Uniunii Europene, dar că este vorba despre un „fenomen periculos care ameninţă viitorul Uniunii noastre”. Premierul polonez crede „sincer că împreună, într-un spirit de respect şi înţelegere mutuală, fără a ne impune voinţa noastră celorlalţi, putem găsi o soluţie care va întări Uniunea noastră Europeană”, potrivit textului scrisorii.