ACTUALIZARE 18.10: Nicolae Bitea a demisionat, la mai puțin de 24 de ore de la publicarea reacției prin care sindicaliștii cer și un audit în Societate. „Domnul Nicolae Bitea și-a înaintat demisia din funcția de director general al Societății de Transport Public Timișoara, în cadrul Consiliului de Administrație, din motive personale. Acesta își încheie colaborarea în calitate de director general cu STPT începând cu data de 19 octombrie 2021”, se arată într-un comunicat al societății. Bitea susține că, în ultimul an, a înaintat „nenumărate adrese către Primăria Municipiului Timișoara în ceea ce privește nevoia lunară de bani pentru funcționarea zilnică, dar deschiderea și susținerea autorității tutelare s-au lăsat așteptate, neprimind niciun răspuns. Adresele la care mă refer pot fi verificate, acestea fiind datate și înregistrate.”
Știrea inițială:
Efect de domino al înregistrărilor publicate de AUR, prin care formațiunea acuză PNL că ar fi încercat să-l mituiască pe deputatul de Timiș Ciprian Titi Stoica înainte de moțiune: după preluarea cazului de către DNA și ancheta cerută la STPT de primarul Timișoarei, Dominic Fritz, sindicaliștii ar vrea chiar un audit la Societatea de Transport. Directorul Nicolae Bitea ar fi una dintre vocile care promiteau, conform înregistrării, angajarea unor apropiați ai deputatului timișean, în schimbul neprezentării la vot.
Liderul Sindicatului Armonia din STPT, Emilia Horvath, salută o eventuală anchetă efectuată în cadrul Societății și chiar sugerează auditul „pentru a nu mai plana suspiciuni de fraudă, înșelăciune, încălcarea legislației în vigoare, încălcarea drepturilor angajaților, nerespecterea Codului Muncii și a Contractului Colectiv de muncă.” Îi mulțumim doamnei Horvath pentru amabilitatea cu care a acceptat dialogul ce urmează.
Demnitatea.info: Care ar fi suspiciunile de fraudă?
Emilia Horvath: Planează suspiciuni asupra unor persoane, lumea vorbește și ar fi de preferat ca aceste aspecte să fie cercetate și clarificate. Nu voi arăta cu degetul pentru că nici nu cunosc detalii, nici nu se cade să comentez în lipsa unor date certe, ce pot fi obținute printr-o anchetă internă serioasă.
D.info: În ce mod considerati că se incalcă legislatia în vigoare ?
Emilia Horvath: Legislatia se încalcă in diferite moduri, unul din ele ar fi nerespectarea repaosului săptămânal. Codul Muncii stipulează ca săptămâna de lucru de 40/48 ore să fie urmată de două zile de odihnă consecutive. Calculați câte ore și când se odihnește un angajat care realizează 400-500 ore lunar, când o normă este de 168/176 ore… Oboseala acumulată de șoferi predispune la accidente și îmbolnăviri profesionale, avem cazuri de șoferi care au produs accidente pe fondul oboselii. Un alt mod este calcularea eronată a orelor suplimentare și de wekeend. Conform CCM, aceste ore se plătesc prin adăugarea unui spor la salariul de bază, ori în formula de calcul agreată de societate se regăsește doar sporul nu și salariul de bază. Salariile sunt mult diminuate din acest motiv, șoferii încearcă să câștige un salariu decent, ori asta presupune foarte multe ore suplimentare. Aceste aspecte fac obiectul unei actiuni in instanță, încercăm să recuperăm drepturile bănești de care au fost privați colegi de-ai noștri…
O altă încălcare a legii este discriminarea între angajați, discriminare salarială și nu numai: nu toți au aceleași drepturi sau obligații, sau altfel spus, unii au doar drepturi iar alții doar obligații. Avem angajați de categoria „vip” și angajați „de mâna a doua”: aceștia sunt cei care chiar muncesc, profesioniștii care țin societatea în spate, cei care au cele mai mici salarii dar sunt umiliți și desconsiderați! „Vip”-urile au salarii mari, mult peste ceilalți, program preferențial, bănuiesc că sunt cei de la „firmele deconcentrate”… Salarizarea nu reflectă pregătirea sau competența profesională, deși au fost promisiuni de echilibrare a salariilor, nu s-au concretizat. Nu este posibil să acorzi unui nou angajat salariul mai mare decât unui angajat cu 30 ani vechime și apoi să mi-l dai mie să-l învăț meserie!
Alt episod de neimaginat: ținutele obligatorii… Nu primește toată lumea, dar ne trezim cu membri de sindicat care deși nu au tinuta completă, s-au ales cu sancțiuni! Cum să fii sancționat pentru ceva ce nu ai primit? Ca să nu mai vorbim de calitatea acestora și de cum s-o fi făcut contractarea: cel puțin cămășile sunt de proastă calitate, nu corespund mărimile… În Societate sunt multe frământări, relațiile de muncă s-au degradat la un nivel greu de acceptat, nesiguranța și discriminarea alimentează o stare de tensiune care nu are cum să facă bine nici orașului, nici locuitorilor săi. Tocmai de aceea subliniez: o anchetă și chiar un audit ar fi mai mult decât necesare la STPT!