Select Page

Pesimism la cote istorice: 88% dintre români consideră că ţara merge într-o direcţie greșită, potrivit unui sondaj realizat de IRES. În acelaşi timp, 60% dintre români cred că demiterea Guvernului Cîţu a fost un lucru bun, iar 30% sunt de părere că este un lucru rău.

Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie îl are printre acţionari pe Vasile Dîncu, sociolog de profesie, preşedinte al Consiliului Naţional al PSD şi vicepreşedinte al Senatului. „Am 30 de ani de când fac sondaje şi nu am văzut niciodată o asemenea cifră. În ultimii ani, în cea mai mare criză, aveam cam 25% din oameni care spuneau că direcţia e bună. Restul spuneau că direcţia e proastă. Acum vedem că doar 11% spun că direcţia este bună… N-am mai văzut aşa ceva”, a spus Dîncu într-o emisiune a Prima TV.

Cât despre partidul care ar trebui să dea viitorul premier, pe primul loc se află PSD, cu 31%, urmat de PNL, cu 19%. AUR (9%) devansează USR (8%), iar 6% susţin varianta premierului tehnocrat. Datele apar chiar înainte de consultările cu partidele anunțate de președintele Klaus Iohannis pentru luni, 11 octombrie. Sondajul a fost realizat în perioada 6-7 octombrie, prin metoda CATI, pe un eşantion simplu, aleatoriu, de 994 de repondenţi de peste 18 ani, eroarea maximă tolerată fiind +/-3,1%.