Select Page

Klaus Iohannis riscă suspendarea dacă îl va propune tot pe Florin Cîțu premier, întrucât un asemenea joc ar fi anti-constituțional. „Este o decizie a CCR care spune că preşedintele nu poate să propună imediat, ca premier, aceeaşi persoană care a fost demisă prin moţiune de cenzură. Din această perspectivă, şeful statului ar trebui să facă o propunere serioasă, care să aibă şanse să treacă prin Parlament. (…) Dacă preşedintele va face această propunere însemnă că pur şi simplu ignoră deciziile CCR”, a declarat Augustin Zegrean, fost judecător al Curții, la Realitatea plus.

„În situaţia de acum, totul este la Parlament, are la dispoziţie o măsură dacă preşedintele refuză să respecte sau să aplice Constituţia (…) este vorba de suspendare iar noul preşedinte interimar poate veni cu o propunere de premier care să obţină votul în Parlament. (…) Preşedintele nu este obligat să-l propună pe Cîţu, consultările au doar rolul de a afla de la partide care sunt propunerile pentru postul de premier şi de tranşare a crizei”, punctează Augustin Zegrean.

 Articolul 95 din Constituția României este cel care prevede suspendarea președintelui „ în cazul săvârşirii unor fapte grave prin care încalcă prevederile Constituţiei”. Propunerea de suspendare trebuie inițiată de cel puțin o treime din totalul senatorilor și deputaților. Dacă este aprobată de parlamentari, în cel mult 30 de zile se organizează un referendum pentru demiterea președintelui. Referendumul este validat dacă prezența la urne este de cel puțin 30% din numărul total al alegătorilor înscriși pe liste. Pe durata suspendării președintelui, interimatul este asigurat de persoana care ocupă a doua funcție în stat, adică de președintele Senatului. Liderul AUR, George Simion, a anunțat imediat după moțiune că va demara demersurile pentru suspendarea lui Klaus Iohannis, dacă acesta va recurge la abuzuri și va întârzia instalarea unui nou guvern, într-o perioadă atât de dificilă pentru țară.