Conflictul dintre Guvern și Parlament pe tema moțiunii de cenzură a fost tranșat de Curtea Constituțională a României: Parlamentul trebuie să deruleze procedura și să supună la vot moțiunea de cenzură anunțată de AUR chiar la începutul sesiunii parlamentare și susținută de USR-PLUS!
„Cum era normal, moțiunea noastră își urmează cursul firesc. Sâmbătă cu toții la Universitate, luni e PA! În orice variantă, guvernul cade prin votul nostru luni în Parlament. Nu trebuia așteptat 3 săptămâni pentru asta. Urmează alegeri anticipate dacă se țin și ceilalti de cuvant”, punctează George Simion pe pagina sa de Facebook după anunțul CCR.
Acesta chemase de câteva zile membri și simpatizanți ai AUR, dar și sindicaliști și reprezentanți ai patronatului la un mare protest național pentru data de 2 octombrie, la care participă și mai multe asociații cu caracter civic. La manifestație sunt așteptați „părinții care nu-s mulțumiți de ce li se întâmplă copiilor, studenții care nu-s primiți în cămine, cei care au primit facturile de 2-3 ori mai mari, românii care n-au unde să-și vândă marfa sau sunt dați afară de la locul de muncă pentru că nu sunt vaccinați, toți cei care s-au săturat de Florin Cîțu și de acest guvern de incompetenți”, după cum arată George Simion într-un filmuleț care a strâns sute de mii de vizualizări.
Imediat după decizia CCR, și PSD a depus o moţiune de cenzură. „AUR va vota pentru debarcarea Guvernului Cîţu, indiferent care moţiune de cenzură va intra prima în dezbaterea Parlamentului. Facem asta, dincolo de orice orgoliu, pentru că românii nu mai suportă această guvernare care a instituit dictatura sanitară. PSD a făcut un joc de imagine penibil pe seama întregii societăţi româneşti. A ţinut în viaţă în mod artificial acest guvern şi a împiedicat în mod neconstituţional moţiunea iniţiată de AUR. Nu vom uita blatul făcut de PSD şi Klaus Iohannis”, a declarat senatorul Claudiu Târziu, co-președinte al partidului.
În decizia Curții, luată cu unanimitate, se arată că moțiunea de cenzură a fost depusă cu întrunirea numărului de semnături necesare, iar natura conflictului constituțional rezidă din faptul că Parlamentul nu a dat curs dezbaterii și votului asupra acesteia. În consecință, CCR îndeamnă la desfășurarea procedurilor prin care moțiunea de cenzură îți urmează cursul, respectiv votul în plenul reunit al Parlamentului.