Select Page

Social-democraţii germani câştigă la limită alegerile legislative ce marchează sfârşitul epocii Merkel: SPD, condus de Olaf Scholz, este cotat cu un procent cuprins între 24,9% şi 25,8% şi devansează la mică diferenţă uniunea conservatoare CDU-CSU, condusă de Armin Laschet, cotată cu un procent cuprins între 24,2% şi 24,7%, potrivit agențiilor de știri. Conservatorii nu au fost niciodată sub pragul de 30%, rezultatul fiind devastator pentru tabăra cancelarului Angela Merkel, care se pregăteşte de retragerea din politică.

Verzii s-au clasat pe locul trei la alegeri cu 14,6%, liberalii din FDP au câştigat 11,5% din voturi, în timp ce Alternativa pentru Germania (AfD) a obținut peste 10% din sufragii. Fragmentarea pronunțată a votului îi face pe jurnaliștii de la Der Spiegel să titreze: „Partida de poker începe”. Pentru că „după vot, întrebările esenţiale rămân deschise: cine va fi cancelar? Ce coaliţie va conduce ţara în viitor?” subliniază publicaţia germană.

În Germania, discuţiile pentru formarea unui nou executiv sunt responsabilitatea exclusivă a partidelor politice: nu alegătorii sunt cei care aleg direct şeful guvernului(cancelarul) , ci deputaţii, odată constituită o majoritate. La finalul scrutinului precedent din 2017, actuala mare coaliţie a putut fi formată numai după şase luni, antrenând o paralizie politică în Germania, în special pe probleme europene. Situația din prezent pare mai complicată decât cea din urmă cu patru ani.